Senát kvůli zrušení restituční tečky odmítl pravidla převodu půdy

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Senát v souvislosti s prosincovým zrušením takzvané restituční tečky Ústavním soudem odmítl nová pravidla pro převádění pozemků restituentům. Sněmovna tato pravidla přijala ještě před rozhodnutím ústavních soudců. Příslušnými změnami zákonů o půdě a Pozemkovém fondu se tak budou muset znovu zabývat poslanci. Novely ve sněmovně prosadily ČSSD a KSČM, které mají sílu veto Senátu přehlasovat.

Proti zrušení novel se v horní komoře neúspěšně postavil ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD), podle něhož změny nejsou v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu. Zpřehledňují proces převádění pozemků a jasněji stanovují, jakým způsobem má Pozemkový fond postupovat, zdůrazňoval ministr.

Senátorka Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí) ale uvedla, že navrhované změny nezaručí to, aby převody pozemků oprávněným osobám byly jednoznačné a transparentní. Výklady navržených změn jsou podle senátorky nejednotné. "Výkladová nejasnost umožňuje naprostou zvůli těch, kteří budou zákon uplatňovat," prohlásila Seitlová. Podotkla, že navržené změny předřazují v řadě případů prodej pozemků jejich převodu oprávněným osobám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK