Hranický závod LG.Philips Displays zastavil výrobu

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 27. ledna (ČTK) - Závod LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích na Přerovsku, který zaměstnává asi 1300 lidí, zastavil výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding B.V., jež oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Důvodem jsou zhoršující se podmínky na trhu s klasickými obrazovkami a nevymahatelný dluh. Informovala o tom tuzemská pobočka LG.Philips.

"Rozhodnutí pro hranickou továrnu znamená, že stojíme jako nezávislá společnost, která není podporována ani mateřskými společnostmi, ani bankami. Proto teď hledáme cesty, jak fungovat dál, jak udržet továrnu v provozu. Jakékoliv rozhodnutí zatím nepadlo, nic není finálního," řekla mluvčí hranického závodu Zuzana Fojtíková. Na dotaz, kdy rozhodnutí padne, zatím mluvčí nedokázala odpovědět.

Hranická továrna je nyní mimo provoz. "Výroba stojí z toho důvodu, že nemáme materiál, protože byly zastaveny dodávky materiálu," uvedla Fojtíková. Zaměstnanci jsou podle mluvčí o situaci informováni.

Na Přerovsku dosahovala míra nezaměstnanosti koncem roku 11,6 procenta. Práci v regionu hledalo 7799 uchazečů.

Vedení továrny již kontaktovalo hranickou radnici. "Ředitel závodu mi řekl, že továrna zastaví výrobu a bude se soustřeďovat na to, aby prodala co nejvíce obrazovek, které má na skladu. Vedení závodu tak chce stabilizovat finanční situaci," řekl starosta Vladimír Juračka. Uvedl, že případné propouštění by postihlo nejen Přerovsko, ale i ostatní okolní regiony, odkud lidé dojíždějí za prací do Hranic.

O ochranu před věřiteli požádaly holdingová společnost, nizozemská dceřiná firma LG.Philips Displays Netherlands B.V. a pobočka v německých Cáchách. Holdingová společnost rovněž oznámila, že nebude moci poskytovat další finanční podporu několika svým ztrátovým dceřiným firmám, neboť se jí nepodařilo sehnat nové nebo další zdroje financování.

LG.Philips Displays je leaderem trhu klasických obrazovek používaných při výrobě televizorů a počítačových monitorů. Společnost vyrábí každou čtvrtou obrazovku, která se na světě použije v televizoru nebo monitoru.

Prodej klasických televizorů ale v posledních letech kvůli nástupu stále levnějších LCD a plazmových televizních přijímačů rychle klesá. Na celkovém prodeji televizorů v ČR mají tyto moderní přístroje již zhruba třetinový podíl a jejich obliba podle obchodníků dál poroste.

Například podle mluvčího sítě elektroprodejen Euronics Bohuslava Komína se loni podíl klasických televizí na celkovém prodeji televizních přijímačů snížil na zhruba 70 procent. "LCD televizory mají 13 procent, plazmy 11 procent, projekční přístroje čtyři procenta," řekl Komín v závěru loňského roku. Rostoucí oblibu moderních televizí přisoudil poklesu jejich cen. Do dvou let se podle Komína bude v ČR prodávat více moderních LCD a plazmových televizí než klasických televizních přijímačů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK