SOS doporučuje obezřetně nakupovat ovoce a zeleninu v mrazech

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Lidé by v současných mrazivých dnech měli mnohem obezřetněji nakupovat ovoce a zeleninu. Upozornilo na to Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), podle jehož signálů se spotřebitelé především v pouličních, byť uzavřených stáncích setkávají s namrzlými bramborami, banány a dalším ovocem a zeleninou. Ovoce i zelenina obsahují hodně vody a působením mrazu nastává nejen jejich porušení, ale jsou potom daleko přístupnější vůči různým hnilobám.

SOS proto doporučuje všem spotřebitelům nakupovat v těchto dnech mnohem pozorněji a stánkům a různým otevřeným prodejům se raději vyhýbat. "I když ani ve velkých obchodech nemá spotřebitel jistotu, že zboží nebylo při dopravě do prodejny vystaveno mrazu, přece jen pravděpodobnost je výrazně menší," podotkla Ivana Picková ze sdružení.

SOS doporučuje při nákupech zeleniny a ovoce pečlivě vybírat. "Pokud jsou například citrusové plody měkké, banány mají tmavé skvrny a na listové zelenině jsou patrné změny struktury, nejlépe je dát i při vaření přednost zelenině, která je průmyslově zamražená, a zachovává si tedy své vlastnosti," poznamenala Picková.

Upozornila, že dodavatelé by měli ovoce a zeleninu při transportu chránit tak, aby nenamrzly a jejich kvalita byla zachována. Stejně tak by se podle ní měli chovat spotřebitelé a při přepravě nákupu raději použít automobil, případně ovoce a zeleninu pečlivě chránit.

Přesto nejsou v případě nákupu namrzlého zboží spotřebitelé podle sdružení bezbranní a mohou jej reklamovat. S dokladem o koupi se mohou obrátit na obchod, kde jej pořídili, a to co nejrychleji, doporučuje.

SOS také varuje před nákupy výkrojů ovoce a zeleniny a upozorňuje, že tento prodej je zakázán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK