Koruna odpoledne posílila na 28,33 Kč/EUR, k dolaru byla stabilní

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Česká měna po úvodním poklesu k euru odpoledne opět posilovala a na několik haléřů se přiblížila středečnímu historickému rekordu. Okolo 17:00 koruna končila na 28,33 Kč/EUR. Vůči dolaru byla koruna stabilní okolo 23,28 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Už se zdálo, že korunu nemá co podpořit a že nemá prostor k dalšímu posílení, ale domácí měna se přesto vzpamatovala," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. "Zdá se, že přicházejí noví a noví spekulanti, kteří věří, že Hyundai má potenciál poslat kurz k ještě silnějším hodnotám. Komentář ČNB, ministra financí a strach z možných intervencí je zatím neodrazuje," dodal.

Centrální banka ve čtvrtek rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Guvernér Zdeněk Tůma však řekl, že bankovní rada diskutovala i možnost snížení sazeb, a varoval před silným posilováním koruny v posledních dvou měsících. Podle analytiků se tak otevírá možnost snížení sazeb v únoru. Koruna by se tím pro investory stala kvůli nižšímu úročení méně atraktivní.

Americký dolar příliš nereagoval na informaci o tom, že ekonomika Spojených států vzrostla meziročně v posledním čtvrtletí roku o 1,1 procenta, což je mnohem méně, než se čekalo. Trh věří, že toto je pouze dočasné oslabení ekonomiky a již první čtvrtletí 2006 bude úplně odlišné, míní dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová předpokládá, že koruna k euru již má v krátkodobém horizontu jen minimální prostor pro další posílení. Naopak se podle ní každým dnem zvyšuje riziko, že by mohla poměrně prudce oslabit. "Stačilo by k tomu jen několik málo větších obchodů ze zahraničí, které by odstartovaly masivní odliv spekulativního kapitálu ze země," poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK