Americké akcie prudce zpevňují, slabý růst HDP jim nevadí

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 27. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se prudce zvyšují a ohlášený slabý růst ekonomiky investorům nevadí. Mnohem více si všímají podnikových výsledků, které jsou v řadě případů nad odhady analytiků. Podporu poskytl také Microsoft, který měl v posledním čtvrtletí o pět procent vyšší zisk.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) byl Dow Jonesův index blízko 10.920 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval zisk o více než procento. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite byl vyšší o 1,1 procenta na 2308 bodech, index S&P 500 se dostal výše o 0,9 procenta na 1285 bodů.

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku rostla tempem 1,1 procenta, a výrazně tak ochladla proti třetímu čtvrtletí, kdy růst činil 4,1 procenta. Ekonomové sice se zpomalením tempa počítali, ale předpokládali, že HDP zpomalí jen na 2,8 procenta.

Akcie Microsoftu zpevnily o více než 3,5 procenta a dostaly se nad 27 dolarů. Zisky si připsal i Procter & Gamble, který měl také solidní čtvrtletní zisk. Firma navíc zlepšila odhad zisku na letošní rok. Oba podniky jsou zařazeny v bázi třicetičlenného Dow Jonesova indexu.

"Údaje o HDP jsou tak trochu dvousečnou zbraní. Ukazuje totiž na slabší ekonomiku, ale zároveň snižuje tlak na růst úrokových sazeb," sdělil k údajům šéf obchodů finanční společnosti Deutsche Bank Private Wealth Management Owen Fitzpatrick. Část ekonomů ale předpokládá, že Američané zvýší úrokové sazby v úterý, a pak ještě jednou v březnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK