Koruna posunula historické maximum na 28,25 Kč/EUR

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. ledna (ČTK) - Česká měna posunula historické maximum o čtyři haléře na 28,25 Kč/EUR. Důvodem je zpevňování okolních měn a jen slabý odpor České národní banky proti posilování koruny, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna mírně oslabila k 23,40 Kč/USD.

Podle Vejmělka dnes pokračuje příznivý trend z pátku, navíc posiluje i polský zlotý a slovenská koruna. Zdolávání rekordních hodnot navíc nezastavila ani centrální banka. Ta sice upozornila, že pevná koruna snižuje výhled inflace, vůbec však neupozornila na možné dopady do reálné ekonomiky a do českých vývozů. "Trh si to vysvětlil tak, že žádný problém není," řekl.

Zdolávání rekordních hodnot prý ještě nemusí být u konce a koruna by mohla ještě dále posílit. V druhé polovině týdne by však podle Vejmělka mohla přijít korekce. Kurz měny ovlivní i páteční výsledky zahraničního obchodu. Výrazné meziroční zlepšování v exportech by podle něj letos mohlo přestat.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží a tlumí například i vysoké ceny ropy. Čechům rovněž snižuje náklady na zahraniční dovolené. Zároveň však snižuje zisky exportérům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně peněz.

Americký dolar v pátek na světových trzích výrazně posílil, a to i přes předchozí špatná čísla o růstu ekonomiky USA ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Trhy čekají především na další zasedání tamní centrální banky Fed a spoléhají na to, že očekávané zvýšení sazeb nebude poslední.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK