Zaměstnanci LG.Philips uklízí, jiní mají dovolenou, výroba stojí

30.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC/PRAHA 30. ledna (ČTK) - Závod LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích na Přerovsku produkci klasických televizních obrazovek neobnovil. Část zaměstnanců si vzala dovolenou. Ostatní v továrně provádí údržbu a uklízí, řekl předseda místních odborářů Martin Sehnálek. V závodě se zastavila výroba v pátek. Firma nemá peníze na koupi materiálu. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní analyzuje varianty, jak podniku pomoci zachovat výrobu, a tím i 1300 pracovních míst.

Ředitel hranické továrny LG.Philips Displays Phil Styles se dnes ráno sešel s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Robertem Szurmanem a generálním ředitelem agentury CzechInvest Tomášem Hrudou. "Podnik je v opravdu tíživé situaci, jestliže má stát pomoci hledat řešení, potřebujeme detailní informace. Dnešní schůzka byla v tomto směru velmi pozitivní," řekl Szurman.

"Je zapotřebí jednat velmi rychle, proto se ještě dneska sejdu na operativní poradě s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Závod LG.Philips Displays, který zaměstnává asi 1300 lidí, zastavil v pátek výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding B.V., jež v pátek oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

Podle pondělního vydání Olomouckého dne se problémy, do kterých se továrna dostala, daly předvídat už mnohem dříve. Deníku to řekl Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu (EPS) Brno.

"O finančních problémech museli vědět hodně dlouho, minimálně od roku 2004, kdy byl celý základní kapitál LG. Philips, 3,8 miliardy korun, zastaven ve prospěch JP Morgan Chase Bank z Hongkongu," uvedl Nezhyba.

Pokud se společnost LG.Philips Displays rozhodne ukončit provoz továrny, bude muset státu vrátit mnohamilionové investiční pobídky. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové náklady českého státu na získání investičního projektu LG.Philips dosahují zhruba 1,5 miliardy korun. Zisky státu z působení firmy v ČR představují podle ní nejméně 3,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK