Neumann: Rok 2005 byl pro investory úspěšný

06.02.2006 | , Finance.cz
INTERVIEW


Loňský rok byl většinou českých investorů hodnocen kladně. S Radkem Neumannem z investiční společnosti Fio jsme si proto povídali o minulosti a budoucnosti českých i zahr. burz.

Pane Neumanne, na začátku našeho rozhovoru bychom mohli trochu bilancovat. Jaký byl rok 2005 pro investory?
Rok 2005 byl z globálního pohledu poměrně příznivý, jediným „zklamáním“ byla stagnace trhů v USA, ale zde je třeba brát v úvahu, že americká ekonomika prošla řadou zkoušek – od zvyšování úrokových sazeb přes růst ceny ropy až po hurikány. Přesto se s nepříznivým tržním prostředím dokázaly americké trhy vypořádat se ctí. Úplně odlišná situace byla ve střední Evropě, kde investoři dosáhli nadprůměrné zisky, pozitivní druhé pololetí bylo charakteristické také pro německý trh a Japonsko.

Jaké domácí tituly byly "tou pravou trefou"?
Pražské burze vévodily akcie Unipetrolu, které díky pozitivnímu rozuzlení privatizačního rébusu  posílily o 137%, dařilo se také ČEZu a až na Komerční banku, která přidala jen 5%,  byly všechny tituly obchodované ve SPAD nadprůměrně ziskové.

A pohled do zahraničí? Jak si vedly akciové trhy v Německu, USA, Japonsku?
Jak jsem již uvedl, trhy v USA meziročně stagnovaly, německý  a japonský trh dosáhly významných růstů až díky vývoji v druhé polovině roku. Německý index DAX posílil o 26%, japonský Nikkei přidal přes 40%. Německu „prospěly“ předčasné volby, politická stabilizace a oslabující EUR, které zlepšilo exportní výkonnost společností.

A co "Nová ekonomika"? Jak rostly zahraniční burzy v Maďarsku, Polsku?
Střední Evropa pokračovala v růstu a pražská burza překonala své konkurenty, když posílila o 43%. Maďarský index BUX přidal 41% a polský WIG 33%. Na zmiňovaných trzích pokračoval zájem o akcie ze strany institucionálních investorů, trochu překvapivé je, že po několika set procentních růstech českých titulů se začaly objevovat nákupní doporučení ze strany renomovaných investičních bank, které dále roztáčí nákupní spirálu.

Která burza v roce 2005 "vyrostla" celosvětově nejvíce?
Nejúspěšnějším trhem byla burza v Egyptě, která posílila o více než 125%.  Přístup na tyto exotické trhy je ovšem obtížný a s investicemi je také spjato velké riziko.

Takže obecně se dá říci, že rok 2005 byl pro investory úspěšný...
Pokud se zaměříme na český trh, tak rozhodně, je ovšem třeba brát v úvahu výrazné kolísání a propady v březnu a říjnu, kdy některým obchodníkům výrazně „zatrnulo“. Kdo ale vydržel, tak se dočkal vysoce nadprůměrného zhodnocení svých investic. Strategie „nakup a drž“ byla pro silný růstový trend ve střední Evropě správná. V USA se naopak vyplatilo aktivní obchodování.

Jaké vidíte příčiny tohoto úspěchu vy?
Pokud budeme hovořit o domácím trhu, hlavním růstovým faktorem byl pokračující zájem institucionálních investorů a na počátku roku ještě podhodnocené středoevropské tituly, svým přispěly také pozitivní privatizační zprávy a zajímavé meziroční přírůstky v ziskovosti firem, což vyústilo v příznivý ekonomický růst. Stejně jako všechny extrémy je i současný stav na pražské burze již trochu nadsazený a růst je udržován spíše sentimentem a přehnanou důvěrou obchodníků. O tom svědčí dlouhotrvající růsty, které jsou „prokládány“ prudkými korekcemi. Aktuální vývoj pražské burzy nepovažuji za zdravý.

Podívejme se trochu do budoucnosti. Podle analytiků mají domácí tituly stále dobrý růstový potenciál. Souhlasíte?
Souhlasím, otázkou je ovšem, co je považováno za dobrý růstový potenciál. 15%? Nebo snad dalších 40%?  Jsem přesvědčen o neudržitelnosti tempa růstu, což ovšem neodráží náladu na trhu. O tom svědčí výrazné lednové růsty na pražské burze. Nezlomný optimismus likviduje zbytky racionálního uvažování investorů. Na trhu se ovšem objevuje poměrně dlouhá setrvačnost. Hlavními hráči jsou institucionální investoři, kteří vykazují fantastické zhodnocení, což dále přitahuje nové peníze podílníků a také individuálních investorů. Vzhledem k úzkosti českého trhu se musí přísun nových peněz odrazit v růstu cen nakupovaných akcií. Na trhu je silný růstový trend bez ochoty prodávat. Každý pokles a přiblížení k linii podpory je využíváno k novým nákupům. Objemy se ale oproti létu razantně snížily, což není rozhodně pro další růst pozitivní.

A v zahraničí? Jaký je váš názor na akcie typu Google a dalších titulů z „mladých“ oborů?
Z akcií Google se stal technologický fenomén, který připomíná éru technologické bubliny. Čím je akcie dražší, tím je lepší a investiční banky svými cílovými cenami tuto bublinu jen přiživují. Na současných cenách bych byl již velmi na pozoru.

Pojďme domů. Je možné, že BCPP jako celek zopakuje růst z loňského a předloňského roku?
To se nedomnívám. České tituly již nejsou v porovnání s okolními trhy tak levné, aby mohly pokračovat v růstu dosavadní dynamikou. Je třeba brát v úvahu také blížící se volby, což na trh přinese politické riziko a oslabení koruny vůči dolaru. Také aktuální signály ČNB o možném snižování úrokových sazeb budou nahrávat posilování dolaru, což znehodnocuje dolarové investice. Počátek roku byl ve znamení růstu, který je možné připsat především Unipetrolu a ČEZu. Oba tituly jsou na rekordních cenách, které mohou působit jako psychologické hranice a vytvořit odpor dalšímu růstu. 25% růst Unipetrolu v lednu rozhodně nelze brát jako měřítko pro pravidelné měsíční přírůstky.

A co nové tituly na Burze? Očekáváte letos IPO nebo duální kotaci?
Duální kotace jsou technicky poměrně jednoduché, ale burze zas tak moc nepřinesou. Kurzotvornými zůstává jejich domácí trh a na pražské burze se obchoduje za ceny určené „zvenku“. Není tedy naplněna jedna ze základních rolí kapitálového trhu.
IPO, tedy úspěšné uvedení nějaké nové emise akcií významného českého podniku, by pro burzu bylo velkým povzbuzením. Jediným takovým případem byla doposud ZENTIVA na jaře 2004 a pozitivní efekt tohoto úspěchu už odchází do zapomnění.  Opravdu významné IPO je ale především otázkou politickou, protože podniky jako Česká pošta nebo Správa letišť jsou ovládány státem. Do voleb se sotva něco stane a věštit, jak se k privatizaci přes burzu bude stavět nová vláda, to se opravdu neodvažuji.

Můžeme, podle vašeho názoru, považovat BCPP za leadera ve střední Evropě a to nejen co do objemu obchodů?
Díky zmiňovanému zájmu institucionálních investorů a nově i zahraničních  investičních bank o české akcie došlo k rapidnímu nárůstu objemů obchodů, což bylo zřetelné především koncem léta.  Pražská burza se z trpaslíka dostala na úroveň okolních burza některé dokonce předčila. Základem vykazovaných vysokých objemů obchodů je ale výhradně segment burzy SPAD, kde se obchoduje v tzv. lotech s devíti tituly. O postu leadera bych ale nehovořil, když téměř celý objem odráží 9 titulů, z nichž třetina má navíc domovskou burzu někde jinde.

A co integrace středoevropských burz? Je to téma dne?
Tato myšlenka je asi v dohledné době nerealizovatelná. Vídeňská burza ovládla Budapešťskou a bude mít ještě několik let práce s integrací rozdílných systémů do funkčního celku. Varšavská burza opatrně zvažuje svůj prodej skandinávské burze nebo jiné vyspělé. Pražská burza k integraci s nikým zřejmě nespěje. Středoevropská integrace tedy není na pořadu dne.

Jak je dnes složité pro zájemce o investice do akcií získat přístup přímo na burzu? Přes obchodníka?
Máme pobočkovou síť zahrnující velká města v ČR. Tam když zájemce přijde s občanským průkazem, vyškolení makléři s ním proberou jeho představy o obchodování, sepíší potřebné dokumenty a předají aktuální investiční doporučení. V případě poučenějších klientů je to celé záležitostí řekněme půl hodiny. Smlouvy lze také sjednat korespondenčně, ale je třeba zajistit si na nich ověření podpisu notářem nebo matrikou.

Jakou roli zde hraje internet? Rozhraní mezi klientem a prostředníkem, tedy vámi, je internetové, tedy přes běžný prohlížeč?
Celosvětově již dnes většina drobných investorů využívá pro své investování do akcií internetové aplikace. Realizace jimi požadovaného obchodu je tak otázkou několika sekund a mohou se investováním zabývat z pohodlí svého domova nebo kanceláře. Nejrychleji se tak také dostanou k našim investičním doporučením. Jsme poctěni tím, že právě naše aplikace e-Broker je zdaleka nejrozšířenější obchodní aplikací v ČR. Nebráníme se ale samozřejmě klientům, kteří chtějí obchodovat po telefonu nebo zadávat své pokyny osobně na našich pobočkách.

Co konkrétního můžete klientům nabídnout vy, tedy Fio? PortFio je do určité míry vzorem pro investory...
Fio nabízí klientům komplexní servis spjatý s obchodováním. Komfortní on-line přístup na domácí trh, dále trh Xetra v Německu a hlavní burzy v USA. Vzhledem k expanzi do Polska a Maďarska umožňujeme také obchodování na těchto trzích. Samozřejmostí je kvalitní zpravodajský servis, služby osobního makléře a správy portfolia. PortFio je silný informační zdroj, protože se jedná o reálně spravované portfolio našimi makléři. Klient se veřejně dozví nejen o každé transakci, ale také o impulsech k obchodu, čímž se snažíme klientům dále rozšiřovat obzory a umožňovat samovzdělávání v oblasti investování na akciových trzích a jsem si jist, že tímhle je Fio skutečně na českém trhu jedinečné. O přínosu  PortFia pro klienty hovoří fakt, že od začátku správy (tj. 1.1.2003) dokázali makléři zhodnotit svěřené prostředky o více než 100%.

Děkuji za rozhovor
Pavel Nesejt, Finance.cz

Radek NeumannRadek Neumann pracuje na pozici makléře ve společnosti Fio, burzovní a.s., od roku 2003. Podílí se mimo jiné na tvorbě investičních doporučení pro klienty, na přípravě seminářů, kde se specializuje na technickou analýzu. V poslední době se zaměřuje především na asset management, kde se podílí na přípravách a realizacích investičních strategií. Před nástupem do společnosti Fio pracoval v Komerční bance, mimo jiné také na oddělení kapitálových obchodů.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW