Za bezpečnost staveb jsou odpovědni vlastníci či dodavatelé

13.02.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Kontroly střech zatěžovaných stále dalším sněhem budou pokračovat i v příštích dnech. Starat se o ně budou hasiči, přidat by se k nim měly i obce a stavební úřady, které k tomu vyzve ministerstvo pro místní rozvoj.

„Dnes jsme odeslali obcím a stavebním úřadům dopis se žádostí o průběžnou kontrolu staveb. Ministerstvo společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě zkontroluje na vybraných stavbách projektovou dokumentaci a jejich stav. Půjde zejména o objekty, kde se shromažďuje velký počet osob,“ řekl to náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Slanina. Zároveň připomněl, že za bezpečnost staveb jsou odpovědni vlastníci či dodavatelé. „Pravomoc stavebního úřadu končí kolaudací,“ uvedl. Ministerstvo pro místní rozvoj podle něj posoudí, zda zvýšit limity pro zatížení budov.

„V případě, že to bude nutné, budeme navrhovat i přerušení provozu a dodatečná statická opatření,“ řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. Dodal, že ze společného jednání vzešel návrh vytvořit do budoucna mapu, ze které by vlastníci nemovitostí získali informace o množství napadaného sněhu na střechách. V tuto chvíli však jde pouze o nápad, o kterém je třeba ještě jednat s Českým hydrometeorologickým ústavem, podotkl Štěpán. Každá nehoda bude podle Štěpána důsledně šetřena a následně se vyhotoví analýza.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy