Češi už zahájili modernizaci železnice v Černé Hoře

08.03.2006 | , ŽS Brno
Tiskové zprávy


Za přítomnosti premiéra  Republiky Černá Hora Mila Djukanoviče, dalších představitelů černohorské vlády a českého ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana byla dnes slavnostně zahájena modernizace železniční trati Podgorica – Nikšič v Černé Hoře. Vítězem mezinárodního výběrového řízení na tuto zakázku je konsorcium firem ŽS Brno, a. s. a AŽD Praha, s. r. o. 

„Věřím, že realizace takto významné zakázky přispěje k našemu úspěchu v dalších tendrech v tomto regionu,“ řekl dnes Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti ŽS Brno. Modernizace železnice spojující dvě největší černohorská města může pozitivně ovlivnit dokonce připravovanou privatizaci Alukombionátu Podgorica a Železáren Nikšič.

Projekt byl připravován několik let. Úvěr na financování stavby poskytla Černé Hoře Česká exportní banka, přičemž garance splácení úvěru je řešena pomocí tržeb z přeprav zboží na železnici a úvěr pojišťuje EGAP. Hodnota zakázky je 50 mil. eur a během její realizace bude položeno 64 251 metrů nových kolejí a zprovozněno 38 nových výhybek.

Na kontraktu se spolu se ŽS Brno a AŽD Praha bude subdodavatelsky podílet také např. DT Prostějov. Práce na železničním svršku provede také dceřiná společnost ŽS Brno REMONT PRUGA DD Sarajevo a na elektrifikaci bude spolupracovat firma EŽ Praha. Černohorské dodavatele využije konsorcium zejména na dodávky pražců, štěrků a betonu. Celá trať bude modernizována během tří let, vlastní práce budou probíhat v denních dvanáctihodinových výlukách provozu na železniční trati. Jen výjimečně bude přistoupeno k vícedenním nepřetržitým výlukám.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy