Strana zelených otevírá dveře pro širší účast žen na veřejném a politickém životě - na kandidátkách Strany zelených je více než třetina žen

08.03.2006 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


U příležitosti mezinárodního dne žen organizovaly kandidátky za Stranu zelených diskusní setkání v Praze, které je věnováno úloze žen v politickém životě. Od roku 1989 nedošlo zatím v České republice k zásadním změnám příznivým pro širší vstup žen do veřejného a politického života. Strana zelených podporuje vstup žen do politiky zavedením principu minimálně třetinového zastoupení žen – obecně osob opačného pohlaví - ať už ve volených funkcích či na kandidátních listinách strany.

„Tato vnitrostranická pravidla a celková atmosféra ve Straně zelených pomáhají odstranit diskriminaci žen při jmenování do politických funkcí,“ řekl předseda strany Martin Bursík. „Dvě ze tří místopředsednických křesel mají ženy - Dana Kuchtová a Džamila Stehlíková. Na kandidátce v Libereckém kraji je počet žen vyšší než počet mužů, na jihomoravské kandidátce je polovina žen,“ dodává Bursík. Ze 347 lidí na kandidátkách Strany zelených do sněmovních voleb je 117 žen.

 Strana zelených věnuje problematice žen a jejich úloze ve společnosti daleko větší pozornost, než ostatní politické strany. Rovnost příležitostí pro ženy a muže je jedním z pilířů volebního programu Strany zelených. „Zelení zdůrazňují rovná práva žen na trhu práce, v přístupu ke vzdělání a v rodinném životě,“ říká místopředsedkyně zelených Džamila Stehlíková.

 Strana zelených usiluje o vytvoření spravedlivých podmínek pro profesní a osobní růst matek s dětmi. „Zelení podporují flexibilní rodičovskou dovolenou tak, aby se na ní matka a otec mohli volně střídat. Tato flexibilita zajistí, že ani jeden z rodičů nemusí na dlouhou dobu ztratit kontakt se svou profesí, a přispěje k hlubšímu zapojení otce do výchovy dítěte. Mimochodem, toto opatření může do budoucna odbourat diskriminování žen při přijímání do zaměstnání, neboť „potenciální riziko“ pracovního výpadku ponesou také muži,“ dodává Kateřina Jacques, „dvojka“ pražské kandidátky zelených. Zelení usilují o větší dostupnost placeného hlídání dětí, o rozšíření možnosti zaměstnávání na částečný úvazek a využívání pružné pracovní doby pro matky s dětmi.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy