Čističku v Liberci zrekonstruuje sdružení firem Syner a ŽS Brno

08.03.2006 | , ŽS Brno
Tiskové zprávy


Významným příspěvkem ke zkvalitnění životního prostředí v povodí Lužické Nisy je rekonstrukce čističky odpadních vod v Liberci. Vítězem výběrového řízení na tuto akci se stalo sdružení firem SYNER, s. r. o. a ŽS Brno, a. s. Rekonstrukce je součástí projektu Čistá Nisa, který vedle místních zdrojů využívá i příspěvky z fondů Evropské unie.

Stávající čistička odpadních vod byla dokončena v polovině 90. let. Jedná se o mechanicko-biologickou čistírnu, do které přitékají odpadní vody z Liberce a Jablonce na Nisou. V rámci rekonstrukce bude její kapacita zvýšena, takže průměrně bude denně vyčištěno téměř 55 000 m3 vody bez dešťových srážek. Ročně to bude více než  20 mil. m3 vyčištěných vod. 

Kromě realizace nových staveb jako jsou například nová čerpací stanice či nový měřící objekt,  dojde v rámci rekonstrukce také zefektivnění stávajícího čištění výměnou či doplněním technologie. „Jsem velice rád, že se můžeme podílet na ekologickém projektu, který zlepší kvalitu vody v Lužické Nise,“ řekl dnes Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel ŽS Brno, a. s.

Hodnota zakázky včetně DPH činí téměř 7,4 mil. EUR. Investorem rekonstrukce je Severočeská vodárenská společnost a.s. a projekt zpracovala akciová společnost Severočeské vodovody a kanalizace Liberec. Rekonstrukce bude probíhat do konce září roku 2008.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy