SVS: Z téměř tisíce vyšetřených ptáků žádný neměl chřipku

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Z téměř tisíce uhynulých ptáků, kteří byli letos zatím vyšetřeni v Národní referenční laboratoři ve Státním veterinárním ústavu Praha, žádný nebyl nakažen ptačí chřipkou. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

"Samozřejmě je ale třeba počítat s tím, že volně žijící ptáci nerespektují státní hranice a ptačí chřipka se může objevit i u nás," uvedl mluvčí. Nákaza se již objevila v řadě zemí Evropy včetně všech států sousedících s Českem a někteří odborníci soudí, že výskyt v tuzemsku je spíš otázkou času.

Podle Dubna není důvod zavírat kvůli ptačí chřipce kočky. V Evropě se objevily případy, kdy byl u těchto zvířat zjištěn nebezpečný virus H5N1. Týkalo se to například Rakouska a v některých částech země kvůli tomu lidé začali nosit své dosavadní miláčky do útulků, aby se vyhnuli případné nákaze své rodiny.

Pokud jde o nakládání s uhynulými ptáky, veškeré úhyny zvířat bez majitele by měly ve svém katastru řešit podle veterinárního zákona obce. Vyšetření zajistí místně příslušné krajské veterinární správy, na něž je možné se obracet i v případě nejasností.

Česko v rámci prevence ptačí chřipky přijalo mimořádná veterinární opatření, která se týkají chovatelů - podnikatelů. Ti na výjimky nesmí mít drůbež pod širým nebem, musí chránit chovy před vniknutím volně žijících ptáků a informovat veterináře o podezřelých příznacích u zvířat. Drobnochovatelé by měli postupovat obdobným způsobem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK