Koruna oslabila odpoledne až na 28,81 Kč/EUR

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Česká měna je stále pod negativním vlivem výprodejů na středoevropských trzích. Koruna se vůči euru kolem 17:00 obchodovala za 28,81 Kč/EUR. Dnešní zveřejněná data o tuzemské inflaci a nezaměstnanosti neměly na vývoj kurzu žádny vliv. Vůči dolaru se koruna obchodovala na mírně silnějších hodnotách než dopoledne, a to na 24,12 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Investoři pokračují v zavírání pozic a vybírání zisků, což vede k pádu cen akcií, dluhopisů i oslabování měn," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Podle něj investorům nyní chybí impulz pro investování do regionálních aktiv.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance byla koruna především pod vlivem polského zlotého, který oslabil až na své tříměsíční minimum. Důvodem oslabení zlotého, a tím i koruny, byl podle Pikory strach z nestability na polské politické scéně a jednak očekávání, že v západní Evropě i v USA porostou úrokové sazby.

Ve čtvrtek dojde ke zveřejnění údajů HDP za čtvrté čtvrtletí 2005 i za celý loňský rok. Podle Vejmělka by data měla ukázat, že hospodářský růst je i nadále tažen především čistým exportem, což je z pohledu koruny podporující faktor. "Nicméně obáváme se, že se současný negativní sentiment může udržet," uvedl Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK