Americké akcie dopoledne kvůli úrokům a Googlu klesaly

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabovaly v obavách investorů z růstu úroků a zvyšování výnosů vládních dluhopisů. K poklesu technologického trhu Nasdaq přispěl nejvíce propad akcií firmy Google. Celkový pokles mírnily snižující se ceny ropy.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) byl Dow Jonesův index 30 průmyslových akcií nižší o 0,46 procenta a pohyboval se kolem 10.930 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu klesl o 0,73 procenta na 2252 bodů.

Akcie se dostaly pod vliv dalšího růstu výnosu desetiletých vládních obligací, ztělesňujícího dlouhodobé úrokové sazby. Výnos se v úterý dostal až na 4,81 procenta, nejvíce od poloviny roku 2004, a dnes se pohybovaly mírně pod touto úrovní. Růst výnosů signalizuje další zvyšování úrokových sazeb, které může omezit ekonomický růst, a tím i růst cen akcií.

Opačný vliv měly klesající ceny ropy. Na ně působilo rozhodnutí kartelu OPEC zachovat těžební limity na dosavadní úrovni, i zpráva o nečekaně prudkém růstu amerických ropných zásob.

Trh Nasdaq byl stržen dolů propadem akcií Google. Jejich kurz klesl o 2,5 procenta, protože firma na své webové stránce omylem zveřejnila zastaralé prognózy tržeb a zisků.

K omezení ztrát přispěla sama newyorská burza NYSE, jejíž akcie se dnes poprvé zapojily do obchodování. Akcie NYSE zahájily růstem o 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK