Ceny ropy kvůli růstu zásob v USA klesly o dva dolary pod 60 USD

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Světové ceny ropy k večeru prohloubily pokles a americká ropa se propadla o více než dva dolary pod 60 dolarů za barel. Vedle rozhodnutí kartelu OPEC nechat těžební limity beze změny srazila ceny především zpráva o nečekaně prudkém růstu ropných zásob v USA.

Americká ropa se dostala až na 59,55 dolaru za barel, co je proti úterku ztráta 2,03 dolaru, a v 18:52 SEČ byla na 59,70 USD. Severomořská ropa Brent oslabila o 1,57 dolaru na 59,60 dolaru.

Ministři kartelu OPEC zachovali nynější úroveň těžby i přesto, že se obávají poklesu poptávky v jarních měsících. K zachování těžby je vedou vysoké ceny ropy, které podporuje nyní násilí v Nigérii nebo spor kolem jaderného programu Íránu.

Pokles cen prohloubily nečekané údaje o vývoji amerických zásob. Minulý týden se podle vládních statistik zvýšily komerční zásoby ropy v USA o 6,8 milionu barelů, o hodně více než očekávaných 1,6 milionu. Americké ropné zásoby tak jsou nyní o deset procent vyšší než před rokem.

"Byl to extrémně vysoký nárůst ropných zásob, daleko nad očekáváními," řekl agentuře AP analytik Tom Bentz z newyorské BNP Paribas Commodity Futures.

Na druhé straně zásoby benzinu klesly o 21,1 milionu barelů, což byl takřka dvojnásobný pokles proti očekáváním a první snížení v tomto roce. Zásoby benzinu jsou však zhruba stejné jako před rokem. Termínové ceny benzinu na newyorské burze NYMEX klesly o více než jedno procento a ještě výrazněji ztratil topný olej.

Analytici tento vývoj přičítají tomu, že rafinerie v USA začaly dlouho odkládané opravy a údržbu. V této situaci je nutné mít dostatečné zásoby benzinu na letní sezonu, řekl agentuře Reuters Phil Flynn z firmy Alaron Trading.

Trh dočasně znepokojilo vyjádření íránského vyjednávače u Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Džaváda Vaídího. Ten řekl, že Teherán bude možná nucen zrevidovat svůj přístup ohledně vývozu ropy, pokud se bude Západ snažit o zastavení jeho jaderného programu v Radě bezpečnosti OSN. Íránský zástupce na jednání OPEC však ceny zchladil, když řekl, že Írán nemá v úmyslu své ropné vývozy kvůli jadernému sporu omezovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK