HN: ČEZ se chce stát největším českým investorem

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Manažerům společnosti ČEZ nestačí, že řídí nejziskovější českou firmu, ale chtějí stát i v čele největšího českého investora. ČEZ, který loni vydělal rekordních téměř 18 miliard korun, chystá v Česku stavbu několika nových elektráren a expanduje také v zahraničí. Plánuje stavbu elektráren v Bosně, koupil distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku, v Polsku chce získat kromě elektráren i doly a míří do Makedonie, Černé Hory a Ruska, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

"Když se podíváte na finanční toky ČEZ pro nejbližší roky a úroveň našeho zadlužení, tak vidíte, že částka, kterou máme na investice je někde mezi sto a dvěma sty miliardami korun," řekl v rozhovoru pro HN generální ředitel společnosti Martin Roman.

V Česku ČEZ již rozhodl o výstavbě a modernizaci uhelných elektráren. Jejich průměrné stáří již překračuje 30 let a proto firma musí budovat nové zdroje. Tam kde zásoby uhlí vystačí zhruba již jen na 25 let, jako například v Tušimících a Prunéřově, bude firma modernizovat stávající elektrárny, řekl Roman. Nové hnědouhelné elektrárny zatím ČEZ chce podle Romana vybudovat v Ledvicích a v Počeradech.

O rozšíření jaderné elektrárny Temelín se ČEZ ještě nerozhodl. Podle Romana to závisí hlavně na budoucím vývoji v Evropě. Poslední prognózy počítají s tím, že plynové zdroje v budoucnu klesnou na 20 procent, uhelné se zvýší na 40 procent, dalších 20 procent připadne na jadernou energii a zbytek na plyn.

K otázce ukládání jaderného odpadu Roman upozornil, že Spojené státy mají jediné jaderné úložiště. Přitom v celé Evropě je méně jaderných elektráren než v USA. Podle Romana bude pro Evropu stačit jedno, maximálně dvě jaderná úložiště.

Vládní koncepci, která počítá s tím, že se do roku 2008 zvýší výroba proudu z obnovitelných zdrojů ze současných pěti na osm procent a později až na 13 procent, Roman označil za hodně ambiciózní cíl. Podle něho vývoj v této oblasti energetiky záleží na mnoha věcech, hlavně ale na tom, jaké stát nastaví podnikatelské podmínky.

K nejbližším plánům v zahraničí Roman řekl, že ČEZ se po roce jednání stal exkluzivním partnerem bulharské vlády. V současné době uzavírá jednání o koupi tepelné elektrárny ve Varně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK