Americké akcie ve středu mírně posílily

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Americké akcie ve středu mírně posílily. Obavy z růstu úrokových sazeb totiž vedly k poptávce po titulech, které jsou méně citlivé na vývoj ekonomiky. Internetový vyhledávač Google však oslabil o tři procenta, protože firma na své webové stránce omylem zveřejnila zastaralé prognózy tržeb a zisků.

Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, posílil o 0,23 procenta na 11.005,74 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,20 procenta na 1278,47 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však klesl o 0,04 procenta na 2267,46 bodu.

Akcie potravinářské a tabákové skupiny Altria Group a výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble posílily shodně o 1,3 procenta. Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola si připsal rovné jedno procento. "Toto je typ titulů s poměrně neelastickou poptávkou. Tento druh výrobků budete nakupovat v dobrých i ve špatných časech," prohlásil analytik Hans Olsen ze společnosti Bingham Legg Advisers.

Na devizovém trhu dolar mírně oslabil vůči ostatním předním měnám. Trh nyní čeká na údaje o vývoji deficitu obchodní bilance a nezaměstnanosti ve Spojených státech. Začátkem týdne dolar výrazně posiloval díky očekávání dalšího růstu úrokových sazeb v USA.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,1922 USD. Ke švýcarskému franku americká měna oslabila o 0,4 procenta na 1,3082 CHF a k japonskému jenu nepatrně klesla na 117,83 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK