Česká ekonomika loni vzrostla o 6,0 pct, nejvíce v historii

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent a dosáhla tak nejlepšího výkonu ve své historii. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu. V posledním čtvrtletí dosáhl růst hrubého domácího produktu rovněž rekordních 6,9 procenta, uvedl Český statistický úřad.

ČR tak loni dosáhla stejného růstu jako sousední Slovensko, a mnohem lepších výsledků než většina ostatních zemí Evropské unie. Výsledky navíc podle statistiků signalizují postupné zrychlování ekonomického růstu.

"Klíčovou roli v loňském ekonomickém růstu mělo výrazné zlepšení exportní výkonnosti ekonomiky," uvedli experti ČSÚ. Jen díky zahraničnímu obchodu vzrostla loni ekonomika o 5,3 procenta. Výdaje domácností přidaly 0,9 procentního bodu a investice 0,2 bodu. Naopak vývoj vládních výdajů a změna zásob zbrzdily růst hospodářství shodně o 0,2 bodu.

ČSÚ zároveň upravil odhady růstu HDP za tři čtvrtletí loňského roku. V prvním čtvrtletí zvýšil odhad růstu ekonomiky z pěti na 5,3 procenta, ve druhém z 5,2 na 5,8 procenta a ve třetím ze 4,9 na 5,8 procenta. Důvodem byly zpřesněné údaje o výběru daně z přidané hodnoty, dovozu a vývozu zboží a služeb či výdajích zdravotních pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK