Slovenská ekonomika loni zrychlila růst na šest procent

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. března (ČTK) - Slovenská ekonomika loni zrychlila růst na rovných šest procent z tempa 5,5 procenta v roce 2004. V posledním čtvrtletí roku 2005 přitom hrubý domácí produkt rostl rekordně rychlým meziročním tempem 7,6 procenta, sdělil slovenský statistický úřad.

Slovensko tak za celý loňský rok rostlo stejným tempem jako Česká republika, třebaže ta v předešlých letech za ostatními zeměmi střední Evropy většinou zaostávala. Loni však její HDP zrychlil na rekordní šestiprocentní tempo ze 4,4 procenta v roce 2004 a v posledním čtvrtletí vzrostl o výrazných 6,9 procenta, uvedl dnes český statistický úřad.

Slovensko a Česká republika tak loni zaznamenaly nejvyšší ekonomický růst v celé střední Evropě. Tempo růstu maďarské ekonomiky se v loňském roce zpomalilo na 4,1 procenta ze 4,6 procenta a Polsko rostlo jen o 3,2 procenta.

"Důvodem slušného růstu ekonomiky byly mimo jiné investice a tvorba zásob," řekla analytička Slovenské spořitelny Mária Fehérová. Ke konci roku zásoby většinou klesají, loni tomu však bylo spíše naopak. To podle Fehérové může souviset s předzásobením obchodů cigaretami a alkoholem vzhledem k letošnímu zvýšení spotřebních daní.

Ekonomiku táhla vzhůru i spotřeba domácností, jejíž tempo růstu loni zrychlilo na 5,8 procenta ze 3,5 procenta v roce 2004, ačkoli v posledním čtvrtletí mírně zpomalilo. Na vysoké úrovni 10,9 procenta zůstal růst zahraniční poptávky. Investice podle ukazatele tvorby hrubého fixního kapitálu stouply o 12,4 procenta.

Trendy v ekonomice podle analytiků ukazují na to, že centrální banka bude muset dále zvýšit úrokové sazby, aby zabránila vzestupu inflace. "Silný růst ekonomiky spolu s údaji o mzdách a maloobchodních tržbách opět ukazuje, že úrokové sazby budou asi muset jít nahoru," řekl agentuře Reuters analytik ČSOB Marek Gábriš.

Bankovní rada slovenské centrální banky na konci února poprvé od dubna 2002 zvýšila klíčovou úrokovou sazbu. Ta vzrostla překvapivě výrazně o půl procentního bodu na 3,5 procenta a banka to zdůvodnila nečekaně rychlým růstem ekonomiky a vývojem inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK