Podle Sobotky roste HDP díky vládní politice

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Rekordní růst české ekonomiky v loňském roce je podle ministra financí Bohuslava Sobotky důkazem správné hospodářské politiky vlády. Podle ministra se vyplatila orientace na zahraniční investice a investiční pobídky. Naopak podle ODS mohl být ekonomický růst ještě vyšší, kdyby vláda nelikvidovala podnikatele.

Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent a vykázala tak nejlepší výkon ve své historii. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu. V posledním čtvrtletí dosáhl růst HDP rovněž rekordních 6,9 procenta.

"Loňský vynikající a rekordní růst ekonomiky je důkazem správné hospodářské politiky realizované od roku 1998," řekl Sobotka. Růst má podle něj zdravé a udržitelné základy, je doprovázen zdravým vývojem veřejných rozpočtů a na rozdíl od Slovenska i vysokou mírou sociální soudržnosti.

Ekonomický expert ODS Martin Kocourek však připomněl jen pomalu klesající nezaměstnanost a vysoké zadlužení ČR. "Údaje o růstu určitě vítáme. Mohl však být mnohem vyšší, kdyby vláda nelikvidovala některé podnikatele a podnikání vůbec," řekl.

Podle ředitele vládní agentury CzechInvest Tomáše Hrudy měl na loňský ekonomický růst zásadní vliv rozjezd automobilky TPCA, který znamenal nastartování výroby i u jejích dodavatelů. Investice z minulých let se podle něj významně podílejí také na nárůstu exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK