Nečekaný růst ekonomiky povzbudil akcie, burza začala růst

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Nečekaně vysoký loňský růst českého hospodářství se ihned odrazil na akciovém trhu. Pražská burza poprvé v týdnu začala posilovat. Přes postupné ochabnutí poptávky si trh do oběda držel více než jednoprocentní zisk. Hlavní index PX 50 byl kolem 11:30 výše o 1,02 procenta na hodnotě 1522,2 bodu a index PX-D o 1,16 procenta na 3884,7 bodu, vyplývalo z údajů burzy.

"Dnes ráno se na pražskou burzu snesla bomba jménem HDP (hrubý domácí produkt). Akciový trh, který si obvykle makrodat příliš nevšímá, vystřelil hned v úvodu o 0,8 procenta výše," uvedl analytik makléřské společnosti Cyrrus Petr Bártek. Podle názoru Ronalda Schuberta z firmy Patria Finance zrychlený růst hospodářství nepomáhá hlavně akciím jako je ČEZ, Unipetrol či Český Telecom.

Na jmenované akcie se také upnula pozornost investorů. Petrochemický Unipetrol získal dvě procenta na 273,6 koruny, když další podpůrnou zprávou bylo ocenění jeho akcií firmou UBS na 310 korun. Kurz elektrárenského podniku ČEZ si polepšil o 1,85 procenta na 807,5 koruny a telekomunikačního operátora Český Telecom o 1,1 procenta na 525,3 koruny.

Hrubý domácí produkt Česka loni vzrostl o rekordních šest procent, přičemž odhady analytiků počítaly se zhruba pětiprocentním výkonem. V posledním čtvrtletí roku 2005 činil meziroční růst ekonomiky rovněž historicky nejvyšších 6,9 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK