Dukovany chystají přes velkou poptávku po energii odstávku bloku

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany 9. března (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany v sobotu zahájí letošní první odstávku jednoho ze čtyř výrobních bloků. Poptávka po elektrické energii je kvůli dlouhé zimě stále vysoká, ale odstávky v jaderných elektrárnách se kvůli tomu neposouvají, řekl ředitel elektrárny Zdeněk Linhart. Třetí blok bude mimo provoz 33 dní, aby mohla být vyměněna část paliva a provedena obvyklá kontrola zařízení.

Elektrárna letos plánuje nejvyšší produkci elektřiny za jedenadvacet let provozu. "Očekáváme, že vyrobíme těsně pod 14.000 gigawatthodin," uvedl Linhart. V minulém roce Dukovany dodaly do sítě 13.700 gigawatthodin elektřiny, druhé nejvyšší množství ve své historii. K navýšení výroby přispívá dlouhodobá modernizace a letos i to, že odstávka posledního čtvrtého bloku se z části přesune až do roku 2007.

ČEZ za modernizaci elektrárny ročně vydává kolem dvou miliard korun. Čtvrtého bloku se budou týkat největší letošní investice, proto bude odstaven téměř na dva měsíce. Stejně jako loni u třetího bloku se v něm budou měnit průtočné části turbín. "Výkon bloku se zvedne ze současných 440 megawattů na 454 megawattů, tak jak už dnes má třetí blok," uvedl Linhart. Po několika letech také odborníci prověří tlakovou nádobu reaktoru a provedou pravidelnou výměnu části paliva.

Loni byla v Dukovanech zahájena modernizace systému kontroly a řízení. Složitá elektronika byla vyměněna u třetího bloku, další velká obnova je plánovaná na roky 2007 až 2009. "Zkušební provoz u třetího bloku potrvá nejméně rok, abychom si ověřili, že je všechno v pořádku," uzavřel Linhart.

Největší investice by měly být provedeny do roku 2015. Pak by elektrárna měla být připravena na dalších 30 až 40 let provozu. Ukončení výroby v Dukovanech se dříve předpokládalo v roce 2025.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK