Deficit zahraničního obchodu USA je na rekordních 68,5 mld. USD

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. března (ČTK) - Bilance zahraničního obchodu Spojených států skončila v lednu deficitem 68,5 miliardy dolarů (asi 1,65 bilionu Kč). To je další zhoršení proti prosinci, kdy deficit činil 65,07 miliardy dolarů, a znamená to nový rekord v historii země. Výsledek je horší, než předpovídali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali deficit 66,5 miliardy dolarů.

Za rekordním deficitem se skrývá vysoký import, zčásti způsobený pokračujícím dovozem benzinu. Růst byl tak vysoký, že zcela zastínil zvýšení vývozu, který byl rovněž rekordní a odrážel vysokou zahraniční poptávku po americkém zboží a službách.

Prosincový deficit se ale po revizi ukázal nižší, protože předběžná zpráva naznačovala deficit 65,68 miliardy dolarů. Jen za leden se tak schodek prohloubil o více než pět procent. Američané měli rekordní deficit zahraničního obchodu i za celý loňský rok, kdy vystoupil na 723,6 miliardy dolarů.

Objem dovozu vystoupil na 182,9 miliardy dolarů a proti prosinci se zvýšil o 3,5 procenta. Podobně objem vývozu vzrostl o 2,5 procenta na 114,4 miliardy dolarů. Jak dovoz, tak vývoz jsou na nových rekordech.

Pokud by zahraniční obchod pokračoval ve stejném vývoji jako v lednu, za celý rok by Spojené státy měly deficit přesahující 800 miliard USD.

Cena dovážené ropy v lednu vystoupila v průměru na 51,93 USD a proti prosinci se zvýšila o více než čtyři procenta. Deficit se zeměmi OPEC činil 8,4 miliardy dolarů, a za měsíc se tak zvýšil o 11,6 procenta.

Američané nyní dovážejí vysoké objemy benzinu z Evropy, ale očekává se, že dovoz bude od poloviny března klesat. Po loňském hurikánu Katrina totiž americká vláda uvolnila ekologická pravidla na dovoz pohonných hmot, což umožnilo zvýšit dovoz benzinu, v polovině března ale původní pravidla opět začnou platit.

Pozorně sledovaný deficit s Čínou se v lednu prohloubil o 9,9 procenta na 17,9 miliardy dolarů. Čína je už dlouho terčem kritiky mezi americkými zákonodárci za to, že udržuje kurz své měny na nízké úrovni. To je podle Američanů jedna z hlavních příčin obchodní nerovnováhy mezi oběma zeměmi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK