Cizinci v ČR loni utratili 111 miliard korun

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Cizinci v Česku loni podle údajů z platební bilance utratili 110,9 miliardy korun. Devizové příjmy z turistiky se tak meziročně zvýšily o 3,5 procenta. Podle ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky poznamenal, že jde o nejvyšší sumu za poslední čtyři roky. Zároveň byly ale loni devizové příjmy čtvrté nejvyšší v historii země, dodal analytik Jaromír Beránek.

V korunách se sice devizové příjmy ještě nevrátily na úroveň před propadem v roce 2002, který způsobilo omezení cestování po teroristických útocích na USA a povodně v Česku. Tehdy cizinci v ČR utratili 118 miliard korun. V dolarovém a eurovém vyjádření byly ale loňské devizové příjmy historicky nejvyšší, řekl Beránek. Projevuje se tak silná koruna.

Znát je to také na devizových výdajích, které v korunovém vyjádření klesly o 1,1 procenta na 57,8 miliardy korun. V dolarech ale rostly o 6,2 procenta a v eurech o šest procent.

Podle odhadů CzechTourismu navštívilo Českou republiku za loňský rok 6,4 milionu zahraničních turistů, což je o šest procent více než v roce 2004. Tradičně nejpočetnější skupiny turistů přijížděly z Německa, Velké Británie a Itálie.

Podle světové organizace cestovního ruchu byl rok 2005 z hlediska mezinárodního cestovního ruchu a mezinárodních turistických příjezdů rekordní i přesto, že docházelo k takovým negativním jevům jako byly přírodní katastrofy, teroristické útoky, epidemie, nárůst cen ropy apod. V roce 2005 bylo na celém světě zaznamenáno 808 milionů turistických příjezdů, což představuje nárůst o 5,5 procenta oproti předchozímu roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK