Ceny akcií na amerických trzích zpevňují

09.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích zpevňují a těží převážně z rozhodnutí japonské centrální banky ukončit dosavadní měnovou politiku. Pro investory je důležité, že Japonci zatím ponechávají základní úrok blízko nuly, což pomohlo zmírnit obavy, že období levných peněz ve světě brzy skončí.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval v blízkosti 11.028 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,2 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,1 procenta na 2271 bodů, a podobně hodnota širšího indexu S&P 500 se zvýšila o 0,2 procenta na 1281 bodů.

Na trhu Nasdaq se výrazně zvýšil kurz akcií společnosti Intuit, která vyrábí software pro zpracování daní. Podnik uvedl, že registruje vysoký zájem o svůj program TurboTax, což ho přimělo zvýšit odhad tržeb a zisku na současné čtvrtletí. Akcie v reakci na to zpevnily asi o sedm procent nad 51 dolarů.

Japonská centrální banka na závěr svého dvoudenního rokování uvedla, že japonská ekonomika se vytrvale zotavuje, což je mimo jiné znát v tom, že odeznívá deflační vývoj a nastupuje opět růst cenové hladiny. Díky tomu lze očekávat, že banka brzy přikročí i ke zvyšování úrokových sazeb, které jsou nyní blízko nuly.

Začátkem tohoto týdne se ceny akcií snižovaly, a to nejen v USA, ale i v dalších zemích. Začínají se šířit obavy, že ve světě končí éra levných peněz, protože po Spojených státech začíná úroky zvyšovat eurozóna a Japonsko se k tomu chystá. Umírněná rétorika Bank of Japan nicméně na trh přinesla zklidnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK