Staněk: Představenstvo HPH nepřipustilo hlasování Vostrého

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Představenstvo Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) na náhradní valné hromadě nepřipustilo, aby kyperské firmy kolem bývalého šéfa představenstva HPH Borise Vostrého zasáhly do hlasování. Vedení holdingu se bude dále snažit dostat původní majetek zpět do rukou akcionářů. Po skončení hromady to řekl Karel Staněk z představenstva HPH. Názor strany zastupující firmy Vostrého ČTK zjišťuje.

Jednání se zúčastnilo kolem 170 akcionářů reprezentujících méně než 30 procent majetku holdingu, který má základní kapitál 16,5 miliardy korun. Původní valná hromada se před měsícem nemohla konat kvůli nesplnění limitu účasti akcionářů. Dnešní hromada už byla platná při jakékoli účasti podílníků.

Vliv v holdingu se podle informací z tisku měl pokusit získat Vostrý, a to prostřednictvím tří společností, které ovládá. Harms Holding, Intesunion a Deneb Shipping ohlásily Komisi pro cenné papíry, že jednají s Vostrým a bývalou předsedkyní dozorčí rady HPH Janou Sainerovou ve shodě. Vahou hlasů mohly přehlasovat jiné akcionáře a prosadit své zájmy.

"Představenstvo nepřipustilo kyperské firmy Vostrého k hlasování," řekl Staněk. Důvody tohoto postupu Staněk blíže neupřesnil s poukazem na náročnost a složitost letitého případu. Podle něj je ale v zájmu akcionářů.

Ti dnes měli na programu i účetní závěrku společnosti za roky 2003 a 2004. Majetek holdingu podle této závěrky činil téměř 20,9 miliardy Kč. Podle zprávy likvidátora HPH Zdeňka Častorála spočíval majetek hlavně v zástavních smlouvách a směnkách za firmami zakladatele holdingu Viktora Koženého.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů. V Česku je Kožený spolu s Vostrým stíhán jako uprchlý za to, že v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy Kč.

Vostrý v polovině února oznámil, že se chce vrátit ze středoamerického státu Belize do Česka. Hodlá se prý osobně bránit všem obviněním. Vostrý se ale při zpáteční cestě obává zatčení, takže požádal české úřady o doprovod. Žádost je však podle státního zástupce Jaromíra Jindřicha nepřijatelná. Podle Staňka se Vostrý dnešní hromady osobně neúčastnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK