Akcie postihl v 10. týdnu na burze největší letošní propad

10.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Nejsilnější letošní propad postihl v 10. týdnu akcie na pražské burze. S výjimkou čtvrtka, kdy potěšil investory překvapivě silný růst domácí ekonomiky, trh každý den ztrácel půdu pod nohama. Výsledkem byl sestup hlavního indexu PX 50 o 3,14 procenta na 1510,8 bodu a indexu PX-D o 3,37 procenta na 3857,7 bodu, vyplynulo ze statistik burzy.

Akcie v tuzemsku doplatily podle obchodníků na výprodeje, které zasáhly celý region. Ve sledovaném období se navíc prodejci hodně činili i na vyspělých burzách. Negativní směr trhu opět provázely nadprůměrné akciové obchody, které celkem vykázaly 23 miliard korun po minulém objemu 23,7 miliardy korun.

Ztráty některých předních emisí překročily čtyři procenta, jako v případě realitní firmy Orco Property Group či rakouské banky Erste. Tabákový Philip Morris pak odepsal 3,9 procenta a cenné papíry Českého Telecomu a ČEZ svorně 3,5 procenta.

V příštím týdnu bude burza naposledy měřit výkon trhu pomocí indexů PX 50 a PX-D. Od 20. března se pak stane oficiálním indikátorem PX, který se bude skládat ze stejných emisí jako zmíněné dva indexy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK