MfD: Nájem za opravený zámeček Větruše je 2500 korun měsíčně

11.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 11. března (ČTK) - Ústí nad Labem pronajalo celý opravený výletní zámeček Větruše za 2500 korun měsíčně soukromé firmě Drinks Union. Před tím ale radnice investovala do rekonstrukce ústecké dominanty zhruba 70 milionů korun. Dnešní severočeské vydání Mladé fronty Dnes napsalo, že roční nájemné za jeden metr čtvereční na zámečku je pouze 18,50 Kč. To se podle deníku nelíbí opozici.

Ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) podle listu uvedl, že v době podpisu nájemní smlouvy nebylo vůbec jasné, zda provozování restaurace bude výnosné. Vedení města podle primátora nechtělo v prvé řadě vydělat na opravené Větruši co nejvíce peněz, ale mělo zájem o to, aby zde fungovala kvalitní restaurace. "Naším cílem bylo a je celý tento areál oživit, aby se stal vyhledávaným cílem pro rekreaci obyvatele a návštěvníků města," řekl Gandalovič listu.

Společnost Drinks Union městu za nízký nájem garantovala, že restaurace Větruše bude otevřena i v případě, že by o ni zpočátku nebyl velký zájem. Firma podle deníku ale už uváděla, že má na dlouhou dobu dopředu zadané salonky i restauraci pro večírky.

List zjistil, že původní smlouva mezi městem a pivovarskou společností se týkala jen pronájmu přízemí zámečku s vyhlídkovou terasou. Drinks Union se zavázal vybavit kuchyň a restauraci. To mohlo podle odhadu stát více než milion korun. Ale už 14 dnů po podpisu nájemní smlouvy k ní byl připojen dodatek o pronájmu zbylých dvou podlaží, kde jsou salonky a taneční sál, napsal deník.

Opoziční zastupitel za ČSSD Jaroslav Brychta označil nájem za nestydatě nízký. Gandalovič ale oponoval, že Brychta je členem městského zastupitelstva a člen kontrolního výboru, kde se okolnosti nájmu Větruše projednávaly. Mohl se tak k tomu vyjádřit, popřípadě mohl navrhnout někoho, kdy by poskytl stejné záruky a nabídl přitom vyšší částku za pronájem, poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK