Zhruba polovina Čechů tráví alespoň jednu dovolenou doma

12.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Zhruba polovina Čechů tráví alespoň jednu dovolenou ve své zemi. Loni počet domácích dovolenkových cest vzrostl podle odhadů analytika Jaromíra Beránka asi o pět procent, letos by to mohla být další tři procenta.

Za růstem stojí vyšší příjmy obyvatel, ale hlavně kvalitní sněhové podmínky loni i letos v zimě. Ty přilákaly na české hory mnohem více turistů než v předchozích letech. Češi jezdí více hlavně na vlastní chaty a chalupy. Zvýšil se ale také počet pobytů v hotelech a penzionech. Loni v nich podle Beránka Češi trávili asi 6,35 milionu pobytů a letos by to mohlo být 6,48 milionu.

Zhruba polovina z těchto cest se odehrává ve dvou prázdninových měsících. Na celou letní sezonu, tedy zhruba od května do konce října, připadá 80 procent všech domácích cest.

Převládají pěti- až osmidenní cesty. Průměrná délka domácí dovolené dosáhla loni 8,8 dne. Průměrný výdaj na jednu cestu se pohyboval kolem 3300 až 3400 korun. Cena za domácí dovolenou se tak meziročně v podstatě nezměnila.

Na domácí dovolenou jezdí většina turistů vlastním autem. Převažuje ubytování u známých a příbuzných, kam směřuje 35 procent cest. Dalších 16,5 procenta pobytů si užijí Češi na vlastních chatách a chalupách.

Cíle cest se výrazněji nemění. U delších domácích pobytů vede Jihočeský kraj, kam míří 13 až 14 procent turistů, následují Královéhradecký, Liberecký a Středočeský kraj. U kratších cest převládá Středočeský kraj, což je dáno výjezdy Pražanů na chaty a chalupy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK