Firma TSR doplatila za Unikov, dražba je tak největší v Česku

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. března (ČTK) - Společnost TSR Czech Republic doplatila peníze za vydražení zkrachovalé firmy MS-Unikov Ostrava. Za nemovitosti v osmi areálech zaplatila firma TSR 466 milionů. Jde tak o největší dražbu v historii České republiky, řekl Jaroslav Hradil z dražební společnosti Prokonzulta. Nový majitel chce v Unikovu zachovat dosavadní výrobu.

Firma Unikov byla před konkurzem jedním z nejvýznamnějších zpracovatelů a prodejců kovového odpadu v Česku. Krajský soud ji poslal do konkurzu loni v květnu, zkrachovala kvůli neschopnosti splácet úvěr u padlé Union banky. Společnost TSR získala Unikov loni v prosinci v dražbě, když přeplatila čtyři další zájemce.

"Tři dny před vypršením tříměsíční lhůty doplatila firma 447 milionů korun," uvedl Hradil. Podle něj se ještě v Česku tak vysoká dražba úspěšně nedokončila. "Několik dražeb v minulosti sice už dosáhlo i vyšší ceny, ale všechny byly zmařeny, protože vydražitel řádně nedoplatil," vysvětlil.

Unikov ještě před dražbou některé své areály pronajímal. Dva z nich přímo společnosti TSR. Smlouvy s jinými nájemci by měly zůstat v platnosti i nyní. Měnit by se nemělo nic ani na současném stavu výroby, naopak chce TSR do budoucna produkci Unikovu navýšit, řekl zdroj z firmy.

TSR si už dříve dva areály Unikovu pronajímal. Společnost Unikov založily bývalá Nová huť, dnešní Mittal Steel Ostrava, a Třinecké železárny spolu s dalšími dvěma zahraničními firmami v roce 1993. Podle informací ČTK vykázala společnost v roce 2004 ztrátu zhruba 88 milionů proti prodělku 58 milionů korun o rok dříve.

TSR Czech Republic patří do německého koncernu TSR-Recycling a je jednou z největších oborových firem v tuzemsku. Na svých internetových stránkách uvádí, že má asi 300 zaměstnanců a roční obrat přibližně 2,5 miliardy korun za 600.000 prodaných tun. Až 90 procent kovového odpadu prodává do ciziny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK