Koruna dopoledne i kvůli průmyslu zpevnila o 15 haléřů

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Česká měna posílila až o 15 haléřů na 28,61 Kč/EUR. Důvodem bylo zpevnění celého středoevropského regionu a částečně i výborné lednové výsledky českého průmyslu. Kolem 11:15 stála koruna na 28,67 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online. Vůči dolaru zpevnila o 15 haléřů na 24,07 Kč/USD.

Průmyslová výroba v lednu vzrostla meziročně o 15,1 procenta, což je druhý nejvyšší růst od roku 2001 a téměř dvojnásobně vyšší růst, než odhadovali analytici. Přispěla k tomu nejvíce výroba automobilů, elektrických a optických přístrojů. Tržby z průmyslové činnosti vzrostly reálně o 16,3 procenta, hodnota nových zakázek se zvýšila o 19,3 procenta.

"Nahoru se dnes vydává celý region, nejde tak podle našeho názoru o bezprostřední reakci na zveřejněné číslo," zdůvodnil posilování koruny Radim Krejčí z Patria Online. Rychlý růst průmyslu však podle něj potvrzuje exportní výkonnost a extrémně příznivý vývoj české ekonomiky.

Také podle dalších analytiků rychlý růst průmyslu potvrzuje, že silná koruna není pro české hospodářství zásadní problém. Centrální banka tak prý může časem přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

V dalších dnech by obchodování s korunou mělo zůstat roztěkané. "Desetihaléřové skoky nebudou výjimkou," řekl Krejčí. Dnes si však koruna prostor pro posílení již zřejmě vybrala. Případné oslabení v dalších dnech by zase nemělo překročit 28,85 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK