Slovenské ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu HDP

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. března (ČTK) - Slovenská ekonomika poroste v letošním roce podle tamního ministerstva financí rychleji, než úřad doposud předpokládal. Ještě loni v listopadu ministerští úředníci odhadovali růst hrubého domácího produktu na letošní rok na 5,4 procenta, v nové prognóze počítají s růstem 5,8 procenta.

Ministerstvo ale v prognóze nezohlednilo údaje statistiků o loňském růstu HDP, který činil šest procent. Podle ministerstva se tak dá očekávat, že při další aktualizaci výhledu růstu ekonomiky letos v červnu se prognóza ještě vylepší.

Na rok 2007 ministerstvo počítá se zrychlením růstu HDP na 6,4 procenta, v dalších letech už by ale měl hospodářský růst země zpomalit.

Ministerstvo v tomto roce očekává i rychlejší růst spotřebitelských cen. Proti lednovému odhadu průměrné roční inflace 3,3 procenta už nyní předpokládá zdražení zboží a služeb o 3,5 procenta. V dalších dvou letech by se měla inflace udržet na dvou procentech.

Úřad očekává, že se zlepší situace na trhu práce. Průměrná míra nezaměstnanosti podle metodiky úřadů práce by letos mohla klesnout na 10,9 z loňských 11,6 procenta. V následujících třech letech ale nezaměstnanost zřejmě neklesne pod deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK