Paroubek: Vyrovnaný rozpočet by nebyl problém, ale bez investic

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Sestavit vyrovnaný rozpočet by podle premiéra Jiřího Paroubka nebyl problém. Stát by však poté neměl na potřebné a nákladné investice do infrastruktury, školství, kultury a dalších oblastí. Premiér to dnes řekl v debatě se studenty Českého vysokého učení technického v Praze. "On by nebyl vůbec žádný problém udělat o 70 miliard korun nižší výdaje. Otázka je, proč bychom to dělali," řekl Paroubek. Stát si podle něj ze starého režimu nese vnitřní zadluženost, tedy potřebu rozsáhlých a nákladných oprav v dopravě, sociální oblasti, školství a kultuře.

"Když snížíte schodek, tak vás pochválí Světová banka, nebo spíš Mezinárodní měnový fond, ale máte problém do budoucna," řekl Paroubek s tím, že potřebné investice jsou rok od roku dražší. S financováním investic podle premiéra pomohou i fondy Evropské unie. Zatímco loni byly příliv peněz z EU a odvody ČR do unijního rozpočtu zhruba vyrovnané, na konci letošního roku lze prý čekat plusovou bilanci zhruba deseti miliard Kč.

Ve schodkovém rozpočtu nevidí předseda vlády tragédii. Připomněl, že USA či většina zemí západní Evropy mají své schodky relativně mnohem vyšší. Ekonomičtí analytici, kteří vysoké zadlužování státu kritizují, jsou podle Paroubka příliš vzdálení od praktického života. "Věci nejdou tak jednoduše, jak říká někdo, kdo se řídí jen abstraktními poučkami," řekl.

V zadlužování je stát limitovaný takzvaným konvergenčním programem, ve kterém se Evropské unii zavázal snižovat schodky veřejných rozpočtů tak, aby do roku 2008 klesly pod tři procenta. Díky rychlému růstu ekonomiky se to vládě dařilo již v minulých letech.

Předloni byl deficit veřejných rozpočtů tři procenta, loni podle prvních odhadů 2,8 procenta. Na letošní rok je schválený státní rozpočet s deficitem 74,4 miliardy Kč. Deficit veřejných rozpočtů by podle dřívějšího vyjádření ministra financí Bohuslava Sobotky mohl být nižší než původně plánovaných 3,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK