Koruna odpoledne ztratila zisky a oslabila na 28,88 Kč/EUR

13.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. března (ČTK) - Česká měna odpoledne přišla o své úvodní zisky, když oslabila o téměř dvacet haléřů na závěrečných 28,88 Kč za euro. Podobně se pohybovala i k dolaru, ke kterému stála po 17:00 na 24,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na serveru společnosti Patria Online.

K silnějším úrovním korunu dopoledne vynesly podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera překvapivě silné údaje z české průmyslové výroby. "Nicméně optimismus z příznivých makroekonomických čísel se dlouho neudržel a v průběhu dne domácí měna oslabila až téměř k hranici 28,90 Kč/EUR," dodal.

Korunu začal tížit nepříznivý vývoj na rozvíjejících se trzích, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Snad všechny rozvíjející se trhy byly překvapivě silně zaskočeny zprávami o problémech přehřívající se islandské ekonomiky, podotkl.

Průmyslová výroba v lednu vzrostla meziročně o 15,1 procenta, což je druhý nejvyšší růst od roku 2001 a téměř dvojnásobně vyšší růst, než odhadovali analytici. Přispěla k tomu nejvíce výroba automobilů, elektrických a optických přístrojů.

Rychlý růst průmyslu podle analytiků potvrzuje, že silná koruna není pro české hospodářství zásadní problém. Centrální banka tak prý může časem přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

Pikora se domnívá, že proražením hranice 28,80 Kč/EUR se koruně otevřel prostor k oslabení až k 29,00 Kč za euro. To je ale psychologická hranice, která bude pravděpodobně velmi dobře bráněna. "K překonání této úrovně by koruna potřebovala zveřejnění velmi špatné zprávy nebo rozšíření nákazy negativní nálady z regionu," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK