Zákon míří k tržním cenám a rozmrazí situaci na trhu s byty

16.03.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Poslanecká sněmovna dnes na svém jednání schválila zákon o jednostranném zvyšování nájemného z bytu a novelizaci občanského zákoníku v části týkající s nájmu bytu. Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu. Zákon ještě musí podepsat prezident.  

„Přijatý zákon rozmrazí situaci na trhu s byty. Je to zákon, který míří k tržním cenám,“ komentoval ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Když na jaře roku 2000 rozhodl poprvé Ústavní soud o protiústavnosti vyhlášky ministerstva financí regulující nájemné z bytů, zdálo se, že nová zákonná úprava této oblasti urychleně odstraní nedostatky a napraví největší chyby. Snaha obejít rozhodnutí Ústavního soudu však vyústilo v následný nesystémový a nekoncepční postup, který systém regulace udržoval prostřednictvím cenových výměrů a existující problémy nadále prohluboval. Další rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2002 a 2003 byla následována téměř tříletým právním vakuem, což vedlo k prohlubování krize nájemního práva v České republice. Vládní i poslanecké návrhy zákona, které byly poslanecké sněmovně několikrát předloženy, byly opakovaně zamítány, protože nezískaly dostatečnou politickou podporu. Tu se podařilo najít až návrhem zákona, který vládě a poté parlamentu předložil v roce 2005 a úspěšně obhájil ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Jeho návrh zákona byl nakonec parlamentem schválen s jedním pozměňovacím návrhem Senátu. Prostřednictvím něho byla z novelizace občanského zákoníku vypuštěna ustanovení umožňující domáhat se v průběhu trvání nájemního vztahu zvýšení - nebo snížení - nájemného v rámci stanovených mezí v situaci, kdy nedojde k prvotní dohodě mezi nájemcem a pronajímatelem. Tato ustanovení měla platit až od roku 2011, takže na systém jednostranného zvyšování nájemného do roku 2010 nemá tato změna žádný vliv.

„Cílem zákona o jednostranného zvyšování nájemného, před kterým však bude mí přednost dohoda smluvních stran, je odstranění cenových deformací vyplývajících z dlouhodobě uplatňované regulace a vytvoření podmínek pro využití smluvního přístupu k nájemnému od roku 2011,“ vysvětlil Martínek. Jednostranné zvyšování nájemného v přechodném období 4 let bude proto směřovat k dosažení tzv. „cílových hodnot nájemného“ odvozených od aktuálních a reálných, tedy skutečných, cen bytů v jednotlivých velikostních skupinách obcí.

„Pokud dnes schválený návrh zákona podepíše i prezident republiky, dojde k historicky první zásadní a tržně konformní změně v oblasti nájemního bydlení. Konečně se začne naplňovat to, co opakovaně žádá Ústavní soud – tj. bude postupně odstraněno dlouhodobé právního vakuum a faktické zmrazení nájemného, ke kterému došlo v důsledku nepřijetí, Ústavním soudem požadované, právní úpravy nájemného. Nový zákon nepochybně napomůže k odstranění existujících cenových i právních deformací v segmentu nájemního bydlení, včetně nekalých praktik černého trhu a postupně zlepší celkové fungování nájemního sektoru,“ řekl ministr Martínek. Zároveň dodal, že je přesvědčen, že zákon respektuje nálezy Ústavního soudu i mezinárodní závazky, jimž je Česká republika vázána.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy