Curyšská arbitráž mezi ČR a Nomurou začala, stát chce 111 miliard

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - V Paříži dnes začala jednání v rámci takzvané Curyšské arbitráže, ve které Česká republika žaluje japonskou banku Nomura. ČR požaduje po Nomuře přibližně 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB. Informovalo o tom ministerstvo financí. V pátek prohrála ČR arbitráž, ve které žalovala naopak Nomura ČR za zmařenou investici v IPB.

Stát původně požadoval po Nomuře přibližně 260 miliard korun a Fond národního majetku, který loni zanikl a stát jeho nároky přebral, tři miliardy korun. Požadované sumy byly podle ministerstva financí založeny na maximálních částkách veřejné podpory ČSOB v souvislosti s jejím převzetím banky IPB. "Nyní měli ekonomičtí experti ČR možnost provést detailní kalkulaci nároků ČR vůči Nomuře a dospěli k částce 111 miliard korun," uvádí MF v tiskové zprávě.

Podle dřívějšího prohlášení mluvčího Nomury v ČR Jiřího Hrabovského páteční výrok v londýnské arbitráži podstatně ovlivní takzvanou Curyšskou arbitráž. Podle MF ovšem rozhodnutí z Londýna bylo založeno na mezinárodním právu. "Díky tomu nemá bezprostřední dopad na tuto arbitráž, která je založena na českém právu," uvedlo MF.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 ČNB uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých českých bank. Z tohoto důvodu byla ČR uznána vinou v londýnské arbitráži. Takzvaná curyšská arbitráž byla zahájena v roce 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK