Pohonné hmoty dál mírně zdražily

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot pokračují v mírném růstu. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil za poslední týden o tři haléře na průměrnou cenu 28,15 Kč. Cena nafty se zvýšila o sedm haléřů na 27,85 Kč, vyplývá z aktuálních informací společnosti CCS.

Ve třech krajích, a to v Jihočeském, Olomouckém a Zlínském, benzin naopak mírně zlevnil. Nejvíce v Olomouckém kraji, kde řidiči v neděli platili za litr Naturalu 95 v průměru 27,80 Kč, což je o šest haléřů méně než před týdnem. Zároveň to je nejnižší průměrná cena v tuzemsku. Méně než 28 korun stál benzin ještě v Královéhradeckém a Ústeckém kraji.

Nejvíce rostly ceny benzinu na Vysočině. V neděli zde řidiči platili za litr v průměru 28,56 Kč, tedy téměř o 20 haléřů více než před sedmi dny. Jde o nejvyšší průměrnou cenu v republice.

Rovněž nafta byla v neděli nejdražší na Vysočině, kde se litr prodával v průměru za 28,12 Kč. Nad 28 korun se dostaly ceny ještě v Jihomoravském kraji a v Praze. Nejméně stojí litr v Karlovarském a Olomouckém kraji, kde se v průměru prodával za necelých 27,60 Kč.

Analytici zvyšování cen pohonných hmot očekávali. Ve zdražování se projevují světové ceny ropy a posilování dolaru. Za celý minulý týden ropa zdražila o téměř pět procent v obavách z napětí v letním zásobování amerického trhu benzinem. Cena americké lehké ropy v pátek vzrostla na 62,80 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent se obchodovala za zhruba 63,50 dolaru za barel. Předminulý týden končila americká ropa těsně pod 60 dolary a Brent těsně pod 61 dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK