Parlament podpořil postihy za přemisťování dotovaných podniků

20.03.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament naléhá na Evropskou komisi, aby důsledně postihovala ty podniky, které do 7 let po získání finanční podpory z unijních fondů přemístí svou činnost jinam.

Činnosti, které "nejsou v souladu s cíli hospodářské, sociální a územní soudržnosti a plné zaměstnanosti spolu s právy na sociální pokrok", nemají být podle europoslanců Unií finančně podporovány. Evropská komise tvrdší postihy navrhla v rámci návrhu reformy strukturálních fondů EU.

Schválením zprávy Alaina HUTCHINSONA (PES, BE) o přemisťování v kontextu regionálního rozvoje Parlament dále vyzývá Komisi, aby "účinným způsobem" uplatňovala platná ustanovení o vracení dotací podniky, které nedodržují své závazky u investic, na něž získaly veřejnou podporu. O uplatňování současných ustanovení má Komise předložit zprávu.
 
Parlament rovněž doporučuje, aby Komise důsledně kontrolovala probíhající postupy uzavírání a přemisťování podniků a aby požadovala navrácení poskytnuté podpory, pokud dojde k jejímu zneužití. Udělení veřejné podpory z rozpočtu EU nebo členských států a její další poskytování má být "podmíněno jasně stanovenými závazky v oblasti zaměstnanosti a místního rozvoje, které budou pro vedoucí představitele podniků a příslušných místních, regionálních a národních orgánů závazné".
 
Podnět dále vyzývá Komisi a členské státy EU, aby vypracovaly "seznam podniků, které porušují pravidla v oblasti veřejné podpory nebo fondů Společenství tím, že přemisťují činnosti v rámci EU nebo mimo ni, aniž by splnily požadavek na trvalou činnost obsažený v příslušných předpisech".
 
Komise má navíc připravit "evropský kodex chování", který by zabraňoval přemisťování podniků nebo jejich výrobních částí do jiného regionu nebo státu EU pouze za účelem získání finanční pomoci od Unie.
 
Parlament také žádá Komisi, aby podobně jako v návrhu reformy strukturálních fondů připravila mechanismus, který by umožnil přísněji postihovat podniky, které obdržely veřejnou podporu a přemístily veškeré činnosti nebo jejich část mimo Unii.
 
Zkoumání, vyhodnocování (včetně určování počtu vytvořených a zrušených pracovních míst s ohledem na kvalitativní aspekt) a sledování přemisťování podniků má Komise svěřit Evropské nadaci pro zlepšování životních a pracovních podmínek v Dublinu (Evropské středisko pro sledování změn). Cílem má být "konkrétně stanovit hospodářské a sociální důsledky přemisťování a jeho dopad na politiku soudržnosti, územní plánování a regionální rozvoj, předkládat výsledky své činnosti a v pravidelných zprávách Parlamentu uvádět konkrétní návrhy".
 
Parlament vyzývá Komisi, aby ve spolupráci s příslušnými místními orgány zajistila účinné využívání evropských fondů, jež bude zaměřeno na profesní vzdělávání a rekvalifikaci pracovníků v oblastech postižených restrukturalizací nebo přemisťováním.
 
Podnět rovněž podporuje návrh Komise na zřízení "Globalizačního fondu", který "by pomohl předcházet hospodářským a sociálním otřesům vyplývajícím z restrukturalizací a přemisťování podniků".
 
Z českých europoslanců v rozpravě vystoupili Jana BOBOŠÍKOVÁ (NA), Oldřich VLASÁK a Hynek FAJMON (oba EPP-ED):
 
BOBOŠÍKOVÁ zprávu odmítla s tím, že "ordinovat firmám sedmiletý cyklus pro dobu, kdy nemůžou přemístit činnost" považuje za "výraz hlubokého nepochopení globální ekonomiky". Tato poslankyně za Nezávisle dodala, že nechápe, proč by podnik v rámci Unie neměl mít šanci přejít beztrestně do jiného teritoria, když si státní podpory v členských zemích vzájemně konkurují. Strategii proti přemisťování podniků označila za nesmyslnou a "marný boj s větrný mlýny".
 
Podle VLASÁKA bychom se tímto problémem bychom se nemuseli zabývat, kdyby byly dodržovány všechny principy EU včetně volného pohybu služeb i pracovníků. "Regionální podpora nesmí porušovat pravidla vnitřního trhu a evropská regionální politika nesmí povzbuzovat k přemísťování podniků", dodal tento poslanec za ODS s tím, že nelze souhlasit s ochranou neflexibilních podniků a zaměstnanců. Pětileté období pro zachování činnosti podpořené ze strukturálních fondů označil za dostatečně dlouhé.
 
FAJMON zdůraznil, že "lidé a firmy zkrátka hledají co nejlepší prostor pro realizaci svých myšlenek, služeb a výrobků" s tím, že "bojovat proti ekonomické racionalitě je cestou k evropskému chudnutí". Zpráva podle tohoto poslance za ODS namísto liberalizace navrhuje opak: "Politiku stavění nových bariér pro pohyb kapitálu." Namísto zpřísňování podmínek pro poskytování dotací a jejich vázaní na místo výkonu činnosti podle něho "potřebujeme úplné zrušení evropských dotací pro firmy".

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy