Dopravní konference KDU-ČSL

20.03.2006 | , KDU-ČSL
Tiskové zprávy


Programem pro oblast resortu dopravy pro nadcházející volební období se zabývala celodenní dopravní konference KDU-ČSL. Za účasti odborníků bylo podrobně probráno všech pět hlavních priorit dopravního programu strany – rozvoj dopravní infrastruktury, zvýšení bezpečnosti v dopravě, podpora veřejné osobní dopravy, podpora zavádění moderních technologií a rozvoj železniční dopravy.

Jednání zahájil místopředseda vlády a ministr dopravy  Ing. Milan Šimonovský, který shrnul výsledky svého dosavadního působení na ministerstvu dopravy. Vládní odpovědnost za resort dopravy dokázala KDU-ČSL využít k zásadnímu urychlení výstavby dálnic, rychlostních komunikací a modernizaci železničních koridorů. Právě rozvoj kvalitní dopravní infrastruktury je nutným předpokladem rozvoje celé české ekonomiky i v budoucnu. V oblasti bezpečnosti silničního provozu “zachránilo” čtyřleté úsilí o snížení nehodovosti život 300 konkrétním lidem. Byl připraven systém elektronického mýta, který pomůže nákladní dopravu vrátit ze silnic zpátky na železnici. To výrazně ulehčí situaci  řidičům osobních automobilů a zajisté přispěje i ke snížení nehodovosti. V neposlední řadě bylo rozhodnuto o urychleném zavedení moderních technologií do zabezpečovacích a informačních systémů na našich dálnicích.

Účastníci konference podpořili urychlení rozvoje výstavby dopravní infrastruktury, a to s využitím vícezdrojového financování, včetně zapojení soukromých investorů. Česká republika je typickou tranzitní zemí uprostřed Evropy, a proto je kvalitní infrastruktura pro rozvoj společnosti nezbytná.

Moderní společnost se neobejde rovněž bez kvalitní veřejné osobní dopravy, jejíž rozvoj zvyšuje jak kvalitu života, tak kvalitu životního prostředí. Taková doprava musí být územně i cenově dostupná. Kvalitní veřejná doprava může snížit podíl individuální automobilové dopravy, a tak zlepší propustnost dopravních cest, sníží nehodovost a pomůže snížit i nadměrné znečišťování životního prostředí. Konference se shodla též na nutnosti zlepšení konkurenceschopnosti železniční dopravy, která má nesporné ekologické i energetické přednosti. Konkurenceschopnost lze podpořit vyrovnáním úrovně zpoplatnění za užití dopravní cesty, kde tranzitní silniční nákladní doprava je dnes zpoplatněna výrazně méně, než železniční.

Účastníci konference označili zvýšení bezpečnosti hlavně v silniční dopravě za vysokou společenskou prioritu. Vyšší bezpečnosti lze dosáhnout zlepšováním technického stavu pozemních komunikací, vozidel a efektivním působením na výchovu a chování řidičů. Základním předpokladem je vymahatelnost práva na silnicích ve spojení s intenzivním dohledem policie. Významnou podporou pro řidiče jsou též moderní informační a monitorovací systémy, jejichž urychlené vybudování a zdokonalování by mělo být prioritou i v dalším volebním období.

KDU-ČSL připravila v oblasti dopravy kvalitní program, který navazuje na úspěšnou práci současného ministra dopravy.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy