Zlotý po hrozbě předčasných voleb klesl o procento

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 20. března (ČTK) - Polský zlotý dopoledne oslabil o jedno procento a strhl dolů i ostatní měny střední Evropy, včetně české koruny. Polské finanční trhy reagovaly na to, že vládnoucí konzervativci o víkendu zatím nejdůrazněji pohrozili, že navrhnou předčasné volby.

Kurz zlotého klesl po poledni SEČ na 3,89 PLN za euro z pátečních 3,85 PLN. Pod vlivem polského propadu ztratil procento i maďarský forint a o zhruba 0,3 procenta oslabily česká a slovenská koruna.

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v sobotu oznámil, že jeho strana předloží v nejbližších dnech návrh na rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Hlasování by se tak podle něj mohlo konat do konce května. Největší polská opoziční strana Občanská platforma (OP) sice hodlá hlasovat proti rozpuštění Sejmu, Kaczyński však dal najevo, že jedinou další alternativou je vláda jeho PiS s levicovou antireformní stranou Sebeobrana.

Lídr Sebeobrany Andrzej Lepper zvýšil obavy trhu, když dnes agentuře Reuters řekl, že je na koalici s PiS připraven. Řekl také, že bude podporovat zvýšení rozpočtového deficitu a pokles kurzu zlotého na 4,50 za euro, tedy 15 procent pod nynější úroveň.

Sebeobrana je sice součástí neformální aliance, která podporovala menšinovou vládu PiS, vyhlídka na Leppera v roli ministra je však podle analytiků mnohem větší problém. "Tato vyjádření jdou jasně proti nynější vládní politice a trhy se na ně teď budou dívat opatrněji," řekl ekonom varšavské ING Bank Slaski Bartek Pawlowski.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK