Eurostat: Češi tráví v práci nejvíce času z celé EU

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. března (zpravodaj ČTK) - Češi tráví v práci nejvíce času ze všech obyvatel Evropské unie. Vyplývá to ze statistik Eurostatu. Zatímco průměrný obyvatel evropského společenství pracuje 37,9 hodiny týdně, Čech dělá téměř 43 hodin. V rámci celé Evropy pracují více pouze Islanďané, zhruba o půl hodiny déle než Češi. Slováci stráví v zaměstnání celkem 41 hodin týdně.

Naopak nejvíce volného času zbývá Nizozemcům, kteří do práce zamíří na pouhých 31,4 hodiny týdně. Jejich pracovní den tak trvá jen o málo déle než šest hodin. Češi proti tomu denně v práci tráví 8,5 hodiny. Propastný rozdíl je dán především tím, že téměř polovina zaměstnanců v Nizozemsku pracuje na takzvaný částečný úvazek, nikoli na plný, jak je tomu právě v České republice.

Ekonomové však upozorňují, že čas strávený v práci nelze zaměňovat s produktivitou, která je zatím v ČR o něco nižší než na západ od jejích hranic. Nizozemci tak teoreticky mohou odvést více práce za kratší dobu než Češi. Tento rozdíl se však stále snižuje a produktivita v Česku roste.

Přesto si Češi od práce moc neodpočinou. V rámci Evropy totiž nepatří ani k těm, kteří by se mohli chlubit dlouhou dovolenou. Nejdelší dovolená stanovená zákonem je v Rakousku, Dánsku a Španělsku (30 dní). V ČR zákon stanoví o deset dní méně. Více dovolené si tak mohou užívat pouze lidé, jimž zaměstnavatel dobrovolně dovolenou prodlužuje nad rámec zákoníku práce.

Českých dvacet dní dovolené ale patří ke standardu a stejná norma platí například v Belgii, Irsku, Itálii, Slovinsku, ve Velké Británii a na Kypru. Na světě ale existují i země, kde je dovolená ještě výrazně kratší. Například zaměstnanci ve Spojených státech mají vesměs dvoutýdenní dovolenou a první pracovní rok mají nárok pouze na pět dní volna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK