Majitel Glaverbelu zvažuje v Teplicích stavbu další sklárny

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem/Teplice 20. března (ČTK) - V areálu Glaverbel Czech v Teplicích by mohla stát další sklárna na výrobu plochého skla. Předpokládané náklady činí sto milionů eur, což je kolem 2,8 miliardy korun. Informuje o tom server euro.cz. Mluvčí Glaverbelu Czech Petr Maxa řekl, že s nadnárodní skupina nyní analyzuje možnosti, kde ve střední Evropě by mohla sklárna stát.

Teplická sklárna, největší výrobce plochého skla ve střední a východní Evropě, patří do nadnárodní skupiny Glaverbel, která je součástí největšího výrobce skla na světě, japonské společnosti Asahi Glass. "Nyní se zjišťuje, jaké jsou investiční pobídky v jednotlivých zemích, která zeměpisná poloha je nejvýhodnější kvůli dopravnímu spojení a podobně," uvedl Maxa. Podle něj může koncern investovat v kterémkoliv středoevropském státě. "Zatím není vůbec nic jasné," dodal.

Ploché sklo se používá v automobilovém průmyslu a stavebnictví. Důvodem nové investice je zvýšená poptávka na trhu.

V nové sklárně by mohlo vzniknout asi 80 pracovních míst. Server uvedl, že výhodou investice v České republice je znalost trhu, pracovníci, kteří výrobu plochého skla dobře ovládají, i to, že se v minulosti s jednou novou linkou už vážně počítalo. Linka by navíc mohla využít současnou infrastrukturu v areálu Glaverbelu.

Ředitel Glaverbelu Czech Štěpán Popovič serveru řekl, že rozhodnutí padne v japonské centrále v dohledné době. Popovič, který řídí také ruskou sklárnu Bor, byl do Japonska pozván, přesný termín cesty ještě nezná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK