Pojišťovny: Letošní zima je kalamitní

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. března (ČTK) - Letošní zima je kvůli extrémnímu množství sněhu z hlediska počtu pojistných událostí po mnoha letech opět kalamitní. Pojišťovny zaznamenaly desítky tisíc škod způsobených tíhou sněhu nebo námrazou za stovky milionů korun. Více škod se také stalo motoristům na zledovatělých silnicích. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami.

Česká pojišťovna od začátku zimy eviduje 12.500 pojistných událostí z tíhy nebo sesuvu sněhu, či námrazy s celkovým odhadovaným plněním půl miliardy korun, řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Další stamiliony byly a ještě budou podle něj vyplaceny za dopravní nehody, kterých se od ledna do dnešních dní přihodilo přes 55.000. Jejich nejčastější příčinou byl právě sníh a led na silnicích.

Kooperativě nahlásili klienti od počátku roku do 20. března přibližně 6000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu a ledu, což je zhruba 30krát více než loni. "Zatím odhadujeme, že v souvislosti s tímto druhem škod vyplatíme z pojištění majetku a odpovědnosti více než 200 milionů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Počet škod z pojištění motorových vozidel v tomto období vzrostl meziročně o šest tisíc na 38.000, dodal.

V lednu a únoru způsobily klientům Allianz rozmary počasí škody za téměř deset milionů Kč. "Očekáváme, že po oteplení a roztátí sněhu se projeví další škody, které tuto částku mohou ještě podstatně navýšit," upozornil mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Škodám podle něj dominují poškozené střechy. Většina škod je způsobena v důsledku tání sněhové vrstvy a jejím sesuvem ze střechy, kdy dochází k poškození okapů, říms, klempířských prvků a v některých případech i střešní krytiny. Evidujeme také škody na zastřešení bazénů a několik zničených střech nebo výrobních hal, které nevydržely tíhu sněhu, podotkl.

Kalamitní situace je nyní podle Bálka vyhlášena z důvodu tíhy sněhu nebo námrazy na území celé České republiky. "Část mobilních techniků jsme podle míry zasažení přesunuli do regionů, kde je situace nejhorší, tedy na severní Moravu (3751 škod), jižní Moravu (2783), do východních Čech (2148) a jižních Čech (2015)," informoval ředitel odboru mobilních techniků ČP Petr Klas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK