Pendolino do Bratislavy začne jezdit asi až koncem května

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Rychlovlak Pendolino zřejmě začne do Bratislavy jezdit až koncem května. Původně se předpokládalo, že by mohly ČD začít vlak na spoj EuroCity z Prahy do Bratislavy nasazovat již od změny jízdního řádu, která začne na Slovensku platit tuto neděli. Vlak však zatím slovenský drážní úřad neschválil pro provoz na svém území, řekl mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

Cestující na Slovensku se tak zřejmě rychlovlakem poprvé svezou až od další plánované změny jízdního řádu, se kterou se počítá k 28. květnu. Do té doby již ČD předpokládají, že by měl být certifikační proces na slovenských úřadech dokončen. Z podobného důvodu vázne provoz rychlovlaku do Rakouska. Spoje z Prahy do Vídně a z Prahy do Bratislavy tak zatím končí v Břeclavi.

Do Bratislavy bude Pendolino nasazováno na spoj EuroCity, který z Prahy - Holešovic odjíždí v 17:40 a z Bratislavy se vrací ráno v 05:35. Půjde o klasický spoj EuroCity s běžnou cenou, nikoli o spoj se stejnými službami, jaké Pendolino nabízí za zvláštní ceny na trase mezi Prahou a Ostravou.

Dráhy koupily od italského výrobce celkem sedm souprav za 4,4 miliardy korun. Na pravidelné linky první rychlovlaky ČD nasadily loni v listopadu. V lednu však vlaky postihla série poruch, která všechny soupravy postupně dočasně vyřadila z provozu. Po opravě již vlaky podle ČD jezdí spolehlivě. Od té doby ale ČD jednou kvůli signalizaci možné poruchy spoj zrušily a v jednom případě vlak nedojel kvůli provozním problémům do cíle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK