Automotive v Jihlavě zaměstná dalších 600 lidí

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 20. března (ČTK) - Společnost Automotive Lighting v Jihlavě investuje kolem 2,6 miliardy korun. Výrobce světlometů pro automobily během pěti let rozšíří závod v Pávově a nakoupí nové technologie. S rostoucí produkcí do roku 2011 zaměstná dalších 600 pracovníků. V podniku nyní pracuje 1700 lidí, řekl novinářům jednatel Petr Novotný.

"S prvním rozšířením budovy počítáme už v příštím roce," uvedl Novotný. Vybudování dalších výrobních prostor bude stát asi 0,3 miliardy korun. Zbývající asi 2,2 miliardy podnik vydá za technologie. Ještě letos se společnost chystá rozšířit produkci náhradních dílů, které se také vyrábějí v Pávově. Podle Novotného bude výroba v novém provozu, v úvahu připadá také její umístění v pronajatých prostorách.

Jihlavská Automotive je součástí stejnojmenného holdingu, který patří k největším světovým výrobcům automobilové světelné techniky. Celou produkci prodává v zahraničí. V roce 1997 začínala jako montážní závod koncernu Robert Bosch. Na dvou linkách tehdy 114 lidí vyrobilo 5000 světlometů. Holding Automotive vznikl o dva roky později.

V Jihlavě již investoval 4,5 miliardy korun. Automotive letos plánuje vyrobit 4,6 milionu kusů. Díky investicím se produkce zvýší až na šest milionů světlometů. Do Jihlavy se nejprve díly pro montáž dovážely, během posledních let se v Pávově začaly také vyrábět. Především rozšíření jejich výroby se budou týkat také chystané investice. "V klíčových výrobcích, což jsou reflektory a polykarbonátová skla, chceme být soběstační z více než 90 procent," podotkl Novotný.

V Jihlavě se bude rozšiřovat také vývojové pracoviště. Nyní má 26 pracovníků, výhledově přibude dalších až 40. Špičkoví odborníci ale do Jihlavy nechtějí, protože pro ně město není dost atraktivní.

Podle Novotného bude Automotive potřebovat kvalifikované zaměstnance do všech oborů, protože je závod vybaven nejmodernějšími technologiemi. Ze současných 1700 lidí má 60 procent středoškolské vzdělání. O rekvalifikace by se podle Novotného měly postarat školy, třeba i s podporou dotací z EU. Podle krajské radní Martiny Matějkové se ale i letos potvrzuje, že děti a rodiče v kraji nemají o technické obory velký zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK