Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně, dolar posiloval

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Americké akcie se v pondělí téměř neměnily a uzavřely smíšeně. Investoři byli obezřetní před nočním projevem šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, který se uskutečnil týden před pravidelným zasedáním měnového výboru banky. Nejlépe si vedly společnosti Wal-Mart a Microsoft.

Hlavní Dow Jonesův index v pondělí klesl o 0,05 procenta na 11.247,53 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,17 procenta na 1305,08 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite však stoupl o 0,33 procenta na 2314,11 bodu.

Dow Jones dnes ukončil čtyřdenní růstový trend, který byl nejdelší v letošním roce. Index S&P 500 posiloval šest dní v řadě. Všechny tři indexy však zatím zůstávají v blízkosti pětiletého maxima.

Půlnoční projev Bernankeho před newyorským ekonomickým klubem byl očekáván investory, kteří nejsou jednotní v tom, jak se budou dále vyvíjet úrokové sazby v USA. Měnový výbor se sejde příští pondělí a úterý. Zatím se očekává další zvýšení sazeb na 4,75 procenta.

Dolar v pondělí po předchozím propadu díky naději na růst sazeb zamířil vzhůru. Obchodníci také upravovali své pozice před projevem Bernankeho. Podle analytiků k pondělnímu oživení dolaru přispěla i realizace zisků obchodníky u ostatních měn. Minulý týden dolar vůči koši hlavních měn klesl o dvě procenta. Důvodem byly údaje o mírné inflaci, které přinesly obavy o další vývoj úrokových sazeb v letošním roce.

V závěru obchodování euro kleslo o 0,2 procenta na 1,2167 USD. Japonská měna k dolaru oslabila na 116,24 JPY z předchozích 115,79 JPY a k euru se obchodovala za 141,44 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK