Aktuálně.cz: Nomura o riziku v IPB dobře věděla

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Stát informoval japonskou Nomuru o tom, že Investiční a poštovní banku (IPB) nebude oddlužovat, ještě předtím, než jí prodal akcie, píše server Aktuálně.cz. Zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny hovoří o tom, že Nomura byla s neoddlužením banky dopředu minimálně "smířena", informuje server. Nomura takovou interpretaci tehdejších dohod ovšem odmítá.

Přitom právě kvůli nerovnému zacházení s IPB při oddlužování bankovního sektoru prohrává Česko arbitráž. "Česká republika se rozhodla vyřešit problémy nedobytných půjček ve velkých bankách prostřednictvím státní pomoci, z níž ovšem vyloučila IPB. Tím státní orgány vytvořily situaci, již nemohla IPB přežít," cituje Aktuálně.cz z nálezu arbitrů.

"Původní podmínky prodeje dohodla ještě vláda Václava Klause, ta pak padla. Ve špatné situaci, v níž se ekonomika poté nacházela, chtěla Nomura podmínky měnit," popsal v Aktuálně.cz tehdejší situaci předseda vyšetřovací komise Miroslav Kalousek, předseda vyšetřovací komise. Klausova vláda podmínila prodej tím, že Nomura bude strategickým partnerem a Fond národního majetku bude mít předkupní právo ve chvíli, kdy bude chtít Nomura některá aktiva IPB prodávat. Oddlužení také na pořadu dne nebylo, píše server.

Zhoršená ekonomická situace také snížila hodnotu tehdejší dvojky na bankovním trhu. U moci byla úřednická vláda Josefa Tošovského. Nomura zažádala o částečné oddlužení banky, respektive poskytnutí garancí. To bylo zamítnuto. Nomura reagovala novou žádostí. "Šlo o odmítnutí role strategického investora včetně závazků s tím spojených. Změnu nabyvatele. A vypuštění předkupního práva FNM," vyplývá ze stanoviska parlamentní komise. Neoddlužení tak v zásadě akceptovala, vysvětluje server Aktuálně.cz.

To Nomura odmítá. "Nomura očekávala, že všem aktérům trhu bude stát měřit stejným metrem. A to se nestalo, jak potvrdila i arbitráž," řekl Aktuálně.cz mediální zástupce Nomury v Česku Jiří Hrabovský.

"Nechápu, proč by měl stát sanovat již privatizovanou firmu, ostatní banky byly oddlužovány před privatizací," sdělil serveru právnický zdroj obeznámený s případem pod podmínkou anonymity.

Že si Nomura uvědomovala dlouho dopředu, že investice do IPB je riziková, ukazuje podle serveru i komplikovaná struktura převodu akcií české banky. Jak vyplývá z korespondence mezi Českou národní bankou a zástupci Nomury, jejíž kopie má deník Aktuálně.cz k dispozici, odkup IPB by neschválily japonské úřady, pokud by šlo o strategickou investici. Nomura by musela v případě majority v bance vytvářet rezervy přesahující výši investice.

Nakonec akcie českého peněžního ústavu získala společnost Saluka Investments. A to od evropské pobočky japonské společnosti Nomura Europe. Podmínkou japonských úřadů totiž bylo, že Nomura Europe klasifikuje investici jako obchodní, a ne strategickou a nejpozději do dvou let se akcií zbaví.Saluka Investments přitom přímo do struktury evropské odnože nepatřila. Nomura ji ovládala jen prostřednictvím obchodních smluv, a ne majetkových podílů.

Londýnští arbitři ve své zprávě píší: "Aktivity Nomury nebyly jakkoliv protiprávní, v rozporu s jednáním v dobré víře, či porušením práv." Právníci zastupující Česko nejsou podle Aktuálně.cz v těchto dnech k zastižení, protože jsou u ústního slyšení v Paříži v rámci curyšské arbitráže.

Rozhodnutí arbitráže už ale není možné měnit. "Proti tomuto výroku není odvolání," uvedl právník Nomury Jan Paulsson s tím, že věří, že podobně dopadne i curyšská arbitráž, kde Česko od Nomury žádá odškodné ve výši 111 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK