Průzkum: Firmy posílají své zaměstnance stále častěji do Číny

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Firmy, které vysílají zaměstnance do zahraničí, stále častěji své manažery směřují do Číny. Asijská země je tak po střední Evropě, která se stala za posledních 15 let nejčastějším přechodným bydlištěm řady zahraničních pracovníků, jejich nejrychleji rostoucí destinací. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro globální mobilitu (IGM).

"Globalizace je ve světě byznysu v současné době naprostým megatrendem. Jsme uprostřed druhé zlaté horečky, ale mottem dneška není 'Jdi na západ', nýbrž 'Jdi na východ'," uvedl prezident IGM Brian Friedman. "Jsme svědky toho, že firmy posílají na čínský trh nejen západní manažery, kteří získali zkušenosti na rozvíjejících se středoevropských trzích, ale i české manažery. Stále více Čechů tak nyní směřuje do Číny," dodal prezident pražské pobočky IGM Peter Ferrigno.

Kromě toho se podle průzkumu rychle mění i povaha zahraničních stáží. Nejrychleji přibývá lidí na krátkodobých služebních cestách a těch, kteří každý den nebo každý týden dojíždějí za prací za hranice. Počet tradičních expatriotů vysílaných do cílových zemí na delší dobu, většinou na tři až pět let, zůstane podle prognóz na stejné úrovni.

Zvýšení počtu odborníků vysílaných do zahraničí na krátkou dobu nezůstalo bez povšimnutí a například daňové úřady začínají situaci věnovat stále více pozornosti. "Neztratit přehled o pohybu zaměstnanců přes hranice je v současné době pravděpodobně největším problémem, který personál zodpovědný za řízení mezinárodní mobility trápí. Pokud se nezavede značení 'čipem', je téměř nemožné, aby firmy věděly, kde kdy všechny své zaměstnance mají," uvedl Ferrigno.

Průzkum dále přinesl zjištění, že značný počet expatriotů u svých zaměstnavatelů po návratu domů nezůstane a většina společností, které se průzkumu zúčastnily, očekává, že přijde o více než 20 procent odborníků po jejich návratu domů.

Institut pro globální mobilitu byl založen v roce 2002 a jeho pobočky působí v několika zemích, například ve Velké Británii, Austrálii, Švýcarsku, Švédsku či USA.

Česká pobočka IGM byla založena v roce 2004 a jejími partnery jsou například poradenská společnost Ernst & Young a personální agentura Pedersen & Partners. Členství v IGM je bezplatné a otevřené všem odborníkům, kteří se věnují mobilitě zaměstnanců, lidským zdrojům či daňové problematice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK