Statek Dalovice zrušil chov vepřů v Odeři a propustil zaměstnance

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dalovice (Karlovarsko)/Cheb 21. března (ČTK) - Společnost Statek Dalovice u Karlových Varů ukončila tradiční chov vepřů ve svém závodě Odeř a propustila všech 60 zaměstnanců. Areál nyní nabízí k odkoupení. Důvodů, proč statek s chovem prasat skončil, je údajně více. Hlavním jsou ale dlouhodobé ekonomické problémy a ztrátovost provozu. Řekl to ředitel statku Ivan Martinovský.

Za nepříjemné považuje uzavření provozu chovu prasat v Odeři František Makovský, ředitel společnosti Chebský masokombinát, což je největší zpracovatelský podnik v Karlovarském kraji. Téměř každý den tu řeší otázku, kde sehnat dostatek vepřů pro výrobu. "Týdně jsme schopni zpracovat minimálně 1200 kusů. Ale například pro tento týden jich máme zajištěno zatím pouze 600. V Karlovarském kraji je živých prasat nedostatek," uvedl Makovský.

Masokombinát proto musí vepřové nakupovat ještě v Plzeňském a Ústeckém kraji. Nákup řeší i prostřednictvím organizací Agropork nebo Centroodbyt. Nedostatek vstupní suroviny řeší Cheb i nákupem od masokombinátů Písek a Polička. Ty jsou, stejně jako Cheb, členy skupiny Zřud. Do té patří i Statek Dalovice. "A pokud nejsou celá prasata, musíme nedostatek vepřového pro výrobu řešit přímo nákupem masa," dodal Makovský.

V Odeři pracovalo kolem 65 lidí. Všichni už odešli a většinou skončili na úřadu práce. Statek jim jinou příležitost, například v rostlinné výrobě, nemohl nabídnout. Poslední prase opustilo chlévy v Odeři 20. února. "Zůstal pouze jeden technik, kdyby ho bylo třeba při předávání novým vlastníkům, pokud se najdou. Areál je relativně v dobrém stavu. Do jeho údržby se průběžně investovalo, určitě není zanedbaný," poznamenal ředitel.

Roční produkce provozu Odeř se pohybovala kolem 2700 tun živé hmotnosti jatečných prasat při uzavřeném obratu stáda. Ceny, za které Dalovice vepřové prodávaly, ale podle ředitele neobstály v konkurenci levných dovozů. "Náklady byly vysoké. Provoz objektů na úpatí Krušných hor byl náročný na energie. Poloha není ideální, všude je to odtud daleko. Co udělá nový vlastník s areál, to už bude jeho věc," dodal Martinovský.

Jediným, co ještě produkci vepřového v rámci Statku Dalovice připomíná, jsou kromě prázdného areálu i webové stránky. Uvádí se tu, že tradice chovu prasat v Odeři začala v roce 1977 a provoz uplatňuje vlastní hybridizační program, jehož základem je import plemenných prasniček a kanců.

"Těžké říci, jestli ještě někdo v Odeři bude prasata chovat. Pokud jde o Karlovarský kraj, tak nemáme žádné signály, že by i další chovatelé prasat chtěli končit. Odeř ale patřila k největším a byla úzce specializovaná," uvedla Jitka Kočová, ředitelka regionální odboru ministerstva zemědělství v Karlových Varech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK